Европейските пазари са в очакване на заседанието на ЕЦБ

Dow Jones записа първата си шестдневна печеливша серия от юни

Европейските пазари са в очакване на заседанието на ЕЦБ
Търговията в сряда повиши водещите индекси до нивата им от месец юли. Акциите на Apple покриха загубите от предходните дни, след като поскъпнаха с 2.86% и подкрепиха технологичния индекс до 8169.86 пункта. Индустриалният индекс Dow Jones се повиши с 227.61 пункта до 27137.04, отбелязвайки първата си шестдневна печеливша серия от юни насам, както и първото си затваряне над 27 000 от 30 юли. С тези резултати Dow е на само 1% от историческия си максимум. Индексът S&P 500 също се доближи до рекордните си стойности, след като повиши стойността си с 0.72 процента и затвори над психологическата граница при 3000 пункта. 

Европейските пазари завършиха деня на позитивна територия, в очакване на заседанието на Европейската централна банка (ЕЦБ), на което ще се реши паричната политика на еврозоната. Пазарите предпазливо се надяват на нов пакет стимули, с който да подкрепят тежката икономика в блока. Немският индекс DAX напредна с 0.74 на сто до 12359.07 пункта, докато FTSE 100 прибави процент към актива си до 7338.03 пункта. В сряда Китай освободи за срок от 1 година налагането на нови тарифи върху 16 вида щатски стоки, което беше отчетено позитивно от пазарите. Златото се повиши в сряда при очакванията за облекчаване на паричната политика от страна на водещите централни банки. Ценният метал поскъпна с 0.71% до 1496.70 долара за тройунция. Цените на петрола в САЩ паднаха с над 3% в сряда, след като Bloomberg News съобщи, че президентът Доналд Тръмп обсъжда облекчаване на санкциите срещу Иран. Сортcj Брент поевтиня с 2.61% до 61.07 долара за барел.

Основен лихвен процент - Еврозона

Основният акцент за деня ще бъде заседанието на ЕЦБ, което ще се проведе от 14:45 часа. Почти сигурно е, че Централната банка ще одобри нови стимули, с които цели да стабилизира икономиката на блока. Все още не е ясен обема на количествените улеснения, но в следствие на тях може да очакваме отслабване на единната валута. След решението на ЕЦБ председателят на Банката Марио Драги ще има пресконференция, на която ще бъдат засегнати въпроси за бъдещото развитие на Еврозоната и паричната и политика.

Образуваната дивергенция на дневна графика започна да се развива, като пробива под 50 дневната средна даде сигнал за продажба.  Втори сигнал за продажба ще имаме при понижение под $173.20. Низходящият импулс би трябвало да понижи цената на акциите до близо $164, където се образува ниво на подкрепа подходящо за покупки на дългосрочните инвеститори.Валутната двойка опитва да покрие загубите от низходящия тренд, но очакваме повишението да остане ограничено под линията на съпротива, образувана от 50 периодната средна. Това би генерирало нова низходяща вълна, която бързо да понижи цената под локалния миниум при 1.3131.

Фундаментално цената на петрола беше подкрепена, но възходящото движение нямаше достатъчно сила да формира тренд. Технически се образува обръщащ модел, който може да генерира големи продажби, при който да видим обезценяване на нефта под около $50. За тази цел трябва да видим потвърждение чрез пробив под локалната тренд линия.Въпреки слабото представяне на технологичните акции последните дни, индексът Nasdaq покри загубите и е на път да излезе над зоната на консолидация. Това би довело до засилване на възходящото движение и опит за тестване на историческия максимум. Индикаторът MACD показва, че индексът има потенциал за развитие на възходящо движение и подкрепя влизане в дълга позиция при пробив над 7900 пункта.
Коментари: 0