Велев: За индустрията кризата вече дойде

Според председателя на АИКБ, ако хората не бъдат предупредени да пестят, кризата ще ги удари силно

Велев: За индустрията кризата вече дойде

Снимка: Economic.bg

За индустрията въпросът идва ли криза не е валиден, за нея кризата вече е дошла. Това коментира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) Васил Велев пред  Българското национално радио.

Велев цитира данните от Националния статистически институт (НСИ), според които износът от България се понижи с 6.4%. „За юни и юли отчете спад на индустриалното производство. Стопанската конюнктура за август е -3.1%. За пръв път от много време несигурността изпреварва проблема с човешките ресурси”, добави председателят на АИКБ.

По думите на бизнесмена спад се наблюдава, както в машиностроенето, така и в производството на електротехника, текстил и облекло, мебели и метали. При това въпросният спад продължава от месеци и се очаква да влоши резултатите за цялото трето тримесечие.

„Има два начина на поведение – едното е да се правим, че нищо не се случва, за да не се свие допълнително потреблението и оттам да не се усили допълнително кризата, а другото е да се каже честно на хората да бъдат по-разумни”, обясни Велев.

Запитан дали ще се стигне до рецесия в България, Васил Велев отговори: „Когато индустрията тръгне надолу, икономиката е инертна, процесите се развиват бавно, но посоката е тази“.

Председателят на АИКБ предположи, че е възможно сред голямата сума, която България плати за изтребители F-16, в един момент да се окаже, че ERM II (т.нар. „чакалня за Еврозоната”) се отдалечава поради голям бюджетен дефицит. Именно затова според него трябва да се вземат навременни мерки.

Велев каза, че АИКБ е поискала от Министерството на труда и социалната политика (МТСП) подкрепа за компаниите, чиято дейност е ориентирана към износ и които имат финансови затруднения.

„Време е да се действа, няма какво да чакаме. Не са огромни средства и те безалтернативно трябва да се намерят. Не трябва да допускаме грешката от миналата криза, когато не подкрепихме предприятията. Надяваме се тази да не е нито толкова дълбока, нито толкова дълга – няма такива предпоставки”, заяви Васил Велев.
Коментари: 0