Европейският парламент избра преговарящ за Brexit

Ги Верхофстад ще играе главна роля в отношенията Великобритания-ЕС

Европейският парламент избра преговарящ за Brexit

Европейският парламент (ЕП) избра своя главен преговарящ за Brexit. Това е белгиецът Ги Верхофстад, лидер на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ), третата по влияние партия в ЕП.

Назначението бе обявено от самия политик на профила му в Twitter.

„Чест е да бъда назначен като главен преговарящ за Brexit от Европейския парламент, който ще играе централна роля в активирането на член 50 и всякакви бъдещи споразумения между ЕС и Великобритания“, написа Верхофстад.

През юни председателят на АЛДЕ заяви, че не може да разбере защо водещите лица в кампанията за Brexit (които след референдума заемат ключови позиции в бритаското правителство, б.р.) не желаят да задействат член 50 възможно най-скоро. 

Верхофстад е бивш премиер на Белгия. Той е един от най-активните евродепутати с категорични позиции по множество актуални теми. Убеден либерал, европеист и еврофедералист, Верхофстад остро критикува всякакви опити за разцепление в ЕС. 

Той бе един от големите критици на гръцкия премиер Алексис Ципрас и неговата партия СИРИЗА, заради нежеланието им да проведат сериозни реформи, които да стабилизират гръцката икономика.

Верхофстад зае категорична позиция и относно бежанската криза, призовавайки страните членки да приемат идеите на Брюксел за равномерно разпределение на мигранти. Белгийският евродепутат призова държавите от ЕС да съсредоточат усилията си върху хуманитарната помощ за новодошлите, вместо да строят стени и затягат контрола по границите им.      

Коментари: 0