Откриха у нас първата в света база за новаторски разработки на фосфати

Инвестицията е на стойност 10 млн. евро

Откриха у нас първата в света база за новаторски разработки на фосфати

Първата международна демонстрационна база "Технофос", специализирана в новаторски разработки за производство на фосфати, бе открита в град Девня, предаде Kmeta.bg. Проектът е дело на белгийската компания "Екофос Груп" в Девня и е реализиран в рамките на 3 години и 20 000 часа проектиране. Инвестицията е на стойност 10 милиона евро. 

"Изключително съм щастлив за това, че осъществихте една своя мечта в Девня, благодарение на което градът ще се превърне в световна топ локация на фосфатната индустрия", заяви изпълнителният директор на "Екофос Груп" Мохамед Таким. 

Технологичният и иновационен център е разположен на територия от 28 000 кв. м. Площта на технологичното хале е 3000 кв. м, а капацитетът за преработка на фосфатна скала е 0,5-1 тон/ час. В центъра работят 38 висококвалифицирани специалисти.

Официални гости на събитието бяха министърът на околната среда у водите Ивелина Василева, посланикът на кралство Белгия Н.Пр. Франсоа Бонтан, кметът на Девня Свилен Шитов, областният управител на Варна Стоян Пасев, председателят на Общинския съвет в Девня Владимир Ненков и неговият заместник Методи Нецев, председателят на Варненската търговско-индустриална камара Иван Табаков, бизнесмени, директори на химически заводи в Девня.

Министър Василева подчерта, че при изграждането на базата на белгийската компания "Екофос" в Девня са спазени всички изисквания за защита от замърсяване на въздуха, водите и почвите.

По време на откриването гостите имаха възможността да се запознаят отблизо с пилотната инсталация за извличане на фосфор за индустрията от скали с ниско съдържание, чийто изобретател е самият Мохамед Таким.

Коментари: 0