Еврото поевтиня след все по-несигурната гръцка сделка

Златото поевтиня въпреки липсата на споразумение с Гърция

Еврото поевтиня след все по-несигурната гръцка сделка

Еврото поевтиня в ранните часове на понеделник, след като бе наранено от несигурността дали почти банкрутиралата Гърция ще успее да си осигури свежо финансиране, тъй като европейските й партньори продължиха да настояват за строги реформи.

Еврото се разменяше на загуба от 0,2% за 1.1138 долара, като след отварянето на пазара дори бе достигнало дъно на 1.1090.

На Гърция бе заявено тази седмицата да прекара легализация през парламента, която да убеди кредиторите от еврозоната да отпуснат средства, чрез които да бъде предотвратен фалита и да започнат преговори относно трета спасителна програма.

Решението на финансовите министри от еврогрупата показа, че Гърция трябва да приеме мерки до сряда вечер, включително данъчни и пенсионни реформи, както и целия пакет да бъде одобрен от парламента, преди да започнат преговорите за нов спасителен план.

Анализатори очакват еврото да се задържи около 1.10- 1.12 долара докато инвеститорите очакват да видят дали гръцкият министър- председател Алексис Ципрас ще успее да прокара пакета икономии през опозицията и лявата коалиция.

Доларът изгуби 0,1% спрямо възприеманата като безопасна в момента йена до 122.63.

Несигурността около бъдещето на Гърция в еврозоната ще продължи да доминира на пазарите засега, коментираха търговци, оставяйки засега настрана другия голям слон в стаята- предстоящото увеличение на лихвения процент в САЩ.

В петък председателят на Фед Джанет Йелън заяви, че очаква банката да повиши лихвения процент в някакъв момент тази година.

Председателят на Фед-Бостън Ерик Розенгрен заяви, че септември може да е подходящ за повишение, в случай че икономиката продължи да се подобрява.

Инвеститорите също така ще държат под око китайските акции, които рязко поскъпнаха за втори пореден ден в петък, давайки надежда, че от Пекин може би най-накрая са успели да стабилизират пазара, след пускането в действие на пакет от мерки за подкрепа.

 

Златото поевтиня въпреки липсата на споразумение с Гърция

Златото поевтиня в ранните часове на понеделник заедно с еврото, след като спешната среща на върха през уикенда не успя да осигури на Гърция ново финансиране.

Лидерите на еврозоната изискаха от почти фалиралата страна да приеме някои ключови реформи още тази седмица, за да възстанови доверието, преди да продължат разговорите за финансиране, което да задържи Гърция в еврозоната.

Германският канцлер Ангела Меркел, чиято страна е най-големият кредитор на Атина, заяви, че поставените условия все още не са достатъчни за започването на преговори.

Председателят на Фед Джанет Йелън заяви, че очаква банката да повиши лихвения процент в някакъв момент тази година, но изрази опасения, че пазарът на труда в САЩ продължава да бъде слаб и че при по-силен растеж могат да бъдат окуражени повече работници да се завърнат там.

Хедж фондовете и паричните мениджъри напуснаха COMEX фючърсите върху злато, сребро и мед с най-бързо темпо за последната една година през седмицата до 7 юли в разгара на най-големия разгром на пазара на стоки за години назад, показаха данни в петък.

Физическото търсене на злато остана слабо миналата седмица, тъй като потенциалните инвеститори в Китай се насочиха към сделки с акции след сериозните разпродажби, докато тези в Индия отложиха покупките.

Операторите на новите индекси за благородни метали, изчислявани исторически от Лондон, са изправени пред предизвикателството да гарантират, че не само остават актуални в световен мащаб. Но и че продължават да бъдат доходоносни в момент, когато Шанхай се готви да стартира свой собствен конкурентен индекс.

Еврото поевтиня след отварянето на пазарите рано в понеделник, докато облигациите с най-висок рейтинг поскъпнаха след липсата на сделка с Гърция.


Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg) 

Коментари: 0