Еврото понесе нов удар спрямо долара

Последният ден на търговия за седмицата се характеризира с разнопосочни настроения сред инвеститорите

Еврото понесе нов удар спрямо долара
1104 ~ 2 мин. четене

Последният ден на търговия за седмицата се характеризира с разнопосочни настроения сред инвеститорите и неубедителни резултати на водещите световни индекси. В петък, вероятно повлияни от очакванията за по-дълги от обичайното почивни дни, щатските фондови пазари не намериха единна посока и приключиха търговия със смесени резултати. Несигурността около ефекта от отменената среща между Доналд Тръмп и Ким Чен Ун доведе до предпазливост сред инвеститорите, в резултат на което Dow Jones и S&P500 финишираха деня на червено, като и двата индекса изгубиха по 0.24% от стойността си. Технологичният NASDAQ приключи малко над стойността си на отваряне с ръст от 0.13%.

В индивидуален план силно впечатление направиха акциите на спортната марка Foot Locker, които поскъпнаха с близо 21% до едногодишен връх, след като компанията надхвърли очакванията за приходите и печалбите си от последното тримесечие. На противоположния полюс се търгуваха книжата на марката Gap, като след разочароващи резултати от финансовите отчети, акцията на компанията загуби 14%.

Друг фактор, който оказа негативно влияние върху петъчната търговия, беше продължаващото поевтиняване на суровините. Цената на лекия суров щатски петрол се срина с над 4.5% до $67.45 за барел, след появилата се информация, че Организацията на страните износителки на петрол е възможно да промени параметрите по текущото споразумение и да увеличи доставките си на суровината в световен мащаб. Очаквано акциите на гигантите в енергийния сектор Chevron и ExxonMobil поевтиняха със съответно 3.80% и 2.08%.

В Европа основна тема беше политическата несигурност на фона на нестабилното италианско правителство и разгарящата се корупционна афера, в която е въвлечена управляващата партия на Испания. В четвъртък съд в Испания осъди 29 бизнесмени и бивши официални лица от Народната партия на Рахой за различни престъпления, сред които измама, укриване на данъци и пране на пари в рамките на незаконна схема, която спомагала за финансирането на партията.

В следобедните петъчни часове еврото очаквано понесе нов удар спрямо щатския долар и валутната двойка завърши деня с понижение от над половин процент.

Акцентите днес

Почивен ден за борсите в САЩ и Великобритания

Понеделник, 28.05.2018 г., е официален празник в САЩ и Великобритания. По тази причина някои инструменти в платформата ELANA MetaTrader ще бъдат с намалено работно време, а други ще останат затворени а търговия. В платформата ELANA Global Trader фондовите борси в САЩ и Великобритания ще останат затворени през целия ден. Повече информация може да намерите тук

...

Коментари: 0