Манолова: 12 болници са във фалит

Дават се повече пари за здраве, а проблемите се увеличават,смята омбудсманът

Манолова: 12 болници са във фалит
2225 ~ 1 мин. четене
12 болници са във фактически фалит и са поискали инспекцията по труда да започне процедура по несъстоятелност заради неизплатени заплати. Това са здравните заведения в Ловеч, Враца, Стара Загора, Димитровград, Видин, Монтана, Дупница, Шумен. Това обяви омбудсманът Мая Манолова пред бТВ тази сутрин.

Къде са парите на болниците? Такъв въпрос зададе Манолова по повод новоотпуснатите тази година 400 млн. лв. за здравеопазване и продължаващите проблеми и фалити.

„Тази година бяха дадени 400 млн. повече, а проблемите се увеличават. Възниква въпросът къде са парите. Лимитите на болниците не са се променили, клиничните пътеки са по-скъпи”, каза тя.

Единият проблем е с надлимитната дейност – 150 млн. лв. са натрупани през минали години.

Манолова заяви още, че ще сезира европейските институции за случаите, при които българи са задържани без вина в Гърция. По думите й има тенденциозност в разследването на делата за задържани превозни средства, които не са отписани от новите им собственици и с тях е извършено престъпление.

Манолова уточни, че няма причина Гърция да не признава българските документи, с които е извършена покупко-продажбата на автомобила. Между двете страни има сключен договор за правна помощ, според който такива документи се признават и дори без легализация.
Коментари: 0