Еврото претърпя загуби след атентатите в Брюксел

Акциите на хотелите и авиокомпаниите се понижиха след атаките

Еврото претърпя загуби след атентатите в Брюксел
172 ~ 2 мин. четене

Валутен пазар

Вчерашната търговия премина под знака на терористичните атаки в Брюксел. Доларът успя да поскъпне спрямо повечето от основните валути. Най-силно пострадоха еврото и паунда. Британската валута спадна с над 1.2 на сто поради спекулациите, че терористичните нападения биха повлияли върху референдума за излизане на страната от ЕС, който ще се проведе през юни. Политиците, подкрепящи излизането на страната от ЕС твърдят, че непрестанният приток на мигранти прави Великобритания уязвима за атаки.

При еврото понижението бе по-слабо. Единната валута спадна с 0.33 на сто, достигайки 1.1217.

Стоковите валути приключиха търговията с повишение, повлияни от поскъпването на петрола сорт Брент. Канадският долар нарасна с 0.11 на сто до 1.3047. Австралийският долар пък се повиши леко до 0.7620.

Доларовият индекс, измерващ представянето на щатската валута спрямо кошницата от шест основни валути се покачи с 0.40% до 95.65 пункта.

Лихви

Доходността по 10- годишните европейски облигации се понижи с 1 до 2 базисни точки с изключение на Гърция. Нейните ценни книжа приключиха с повишение от 7 базисни пункта до 8.53%. Публикувани данни от централната банка на Гърция показват значително влошаване на дефицита по текущата сметка до 742 млн. евро в края на януари 2016 спрямо 461 млн. година по-рано.

Доходността при 10- годишните американски облигации се повиши с 3 базисни точки, достигайки 1.94.

Суровини

Златото поскъпна с 0.4 на сто по време на вчерашната търговия, повлияно от събитията в Брюксел. Благородният метал се търгуваше на нива от 1248 долара за тройунция.

Останалите благородни метали също завършиха на положителна територия. Среброто се покачи до 15.80 долара, а платината поскъпна с 1.5%, достигайки 992 долара за тройунция.

При медта търговията бе спокойна. Металът се търгуваше около съпротивата при 200- дневната пълзяща средна на нива от 228.14 долара.

Петролът пръв реагира на терористичните нападения, което доведе до неговото понижение. В края на деня черното злато успя да възстанови част от загубите. Сорт Брент завърши с ръст от 1% до 41.80 долара за барел.

Капиталови пазари

Европейските акции стартираха с понижение, но успяха да възстановят загубите си и затвориха на зелена територия. Ценните книжа на авиокомпаниите и хотелите обаче поевтиняха след взривовете в Брюксел.

Акциите на Air France-KLM Group, Ryanair Holdings както и хотелския оператор Accor спаднаха с над 3.3%.

В САЩ водещият технологичен индекс Nasdaq се повиши с 0.3%, докато Dow Jones и S&P 500 завършиха с понижения съответно от 0.2% и 0.1%.

Подкрепи Economic.bg