Добивът на барел петрол в Русия реално струва $2

Това заяви заместник-министърът на енергетиката Кирил Молодцов

Добивът на барел петрол в Русия реално струва $2
252 ~ 1 мин. четене

Цената на добива на един барел петрол в Русия е около 2 долара. Стойността на добива на трудно извлекаеми и шелфови запаси е до десет пъти повече - $ 20 за барел. Тези данни съобщи в интервю за "Российская газета" заместник-министъра на енергетиката Кирил Молодцов, цитиран от "Интерфакс".

В същото време, тези показатели са силно зависими от цикъла на развитие на полезните изкопаеми. Според него, при спада на добива цената се повишава, защото при същото ниво на разходи се извлича по-малко петрол.

Молодцов отхвърли намаляването на инвестициите от страна на петролните компании. Служителят очаква, че размерът на общите инвестиции ще бъде около 1,4 трлн. рубли. Според него, индустрията се чувства уверена, има граници на безопасност, което ще позволи да не се намалява инвестиционната програма.

Заместник-министърът каза още, че от 2000 г. Русия бележи постоянен ръст в производството на петрол. Според него, основният сценарий на енергийната стратегия до 2035 г. предвижда запазване на обема на производството на ниво 525 милиона тона. 

Подкрепи Economic.bg