Евтината рубла коства на Gazprom $4 млрд.

Печалбата на газовия гигант за първите 9 месеца на 2014 г. се свива с 35%

Евтината рубла коства на Gazprom $4 млрд.
Автор: Стилиян Гребеничарски

Поевтиняването на рублата е коствало 4 млрд. щатски долара (321 млрд. рубли) на руския газов гигант Gazprom и то само за първите девет месеца на 2014 г., става ясно от отчета на дружеството. Това има основна роля за спада от 35% на печалбата за периода до 8,13 млрд. долара (556 млрд. рубли).

За сравнение, през януари-септември 2013 г. от курсови разлики компанията е загубила близо три пъти по-малко – 115,4 млрд. рубли. Приходите в рубли нарастват от 3,77 до 4 трилиона рубли, което обаче не успява да компенсира обезценяването на руската валута.

Спадът в печалбата е още по-драстичен що се отнася до данните за третото тримесечие. Положителният финансов резултат за този период възлиза на 105,7 млрд. рубли, при 276 млрд. рубли година по-рано, но все пак надминава очакванията за под 50 млрд. рубли.

Други фактори, определящи рязкото свиване на печалбата са намаляващите цени на петрола и конфликта с Украйна. Gazprom провизира украински дълг по газови доставки за 83,9 млрд. рубли, което наложи Москва да спре подаването на синьо гориво за Киев през юни. Двете страни постигнаха временно споразумение през октомври и Украйна изплати част от задълженията си, които според Gazprom възлизат на този етап на 2,44 млрд. долара. Киев, обаче, продължава да оспорва тази сума, поставяйки отново под въпрос доставките, след изтичането на споразумението през март.

Последиците от поевтиняването на петрола пък тепърва ще се разгръщат, след като газовите котировки обикновено реагират със забавяне около 6 до 9 месеца, а и зимният сезон все още подкрепя синьото гориво. „Следва спад в цената на петрола ще се отрази негативно на нашия бизнес и на възможностите ни да финансираме планираните си инвестиции”, се казва в официалното съобщение на Gazprom.

Отчетът включва и петролното поделение Gazprom Neft, което оперира арктически находища и шистови проекти – и двете попадащи под санкциите на Запада.

Акциите на Gazprom OAO, търгувани на Xetra поевтиняват днес с 3,8% (около 13ч. българско време) до 3,8 евро за брой. За последната година дяловете търгувани на тази платформа губят близо 36% от стойността си.


Коментари: 0