Facebook купи компания за мозъчно управление на устройства

Социалната мрежа иска да разработи лента за китка, която да се свързва интуитивно с други устройства

Facebook купи компания за мозъчно управление на устройства

Снимка: CTRL-labs

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева
В понеделник от Facebook Inc обявиха, че са закупили базирания в Ню Йорк стартъп CTRL-labs, работещ в областта на комуникацията между хората и компютрите, използвайки мозъчни сигнали. Цената на сделката е между 500 млн. и 1 млрд. долара, са съобщили източници на CNBC, запознати с материята.
Говорител на Facebook е казал, че офертата е по-ниска от 1 млрд. долара.

Стартъпът ще се присъедини към Facebook Reality Labs, подразделение на социалната мрежа, което работи за разработване на смарт очила с увеличена реалност.

Вицепрезидентът на Facebook Андрю Босуърт, отговорен за AR/VR разработките, обяви сделката чрез публикация в социалната мрежа, без да дава финансови подробности.

Facebook ще използва невронния интерфейс на CTRL-labs при разработването на лента за китка, която се свързва с други технологии интуитивно. „Идеята ни е гривната да позволява на хората да контролират своите устройства като естествено продължение на движението“, коментира Босуърт. Той се надява да изградят тази технология и да я включат в потребителските им продукти по-бързо.

Според съобщения в медиите CTRL-labs е фокусирана в науката за мозъка и машинното обучение като целта ѝ е да създаде интерфейси, които да бъдат контролирани от хората чрез мисълта. Устройството, което се носи на китката, използва сензори за проследяване на жестове и ще действа като устройство за въвеждане.

От Facebook не са представили официална информация относно стойността на сделката.
Коментари: 0