Facebook мисли да промени идеята на Libra

Криптовалутата срещна огромна съпротива от страна на регулаторите, а големи компании вече изоставиха проекта

Facebook мисли да промени идеята на Libra
Facebook предположи, че проектът му Libra може да използва множество електронни пари, подкрепени от различни съществуващи валути като долара, вместо да има една-единствена цифрова монета, обвързан с кошница от валути. Технологичният гигант първоначално предложи криптовалутата да бъде обвързана с кошница от валути и държавен дълг.

Дейвид Маркъс, ръководител на отдела, разработващ блокчейн технологиите във Facebook, е заявил по време на финансов семинар, че е отворен за търсене на алтернативни подходи. „Бихме могли да го направим по различен начин“, каза той, цитиран от Reuters. „Вместо да имаме една криптовалута, бихме могли да имаме серия от стабилни монети, например доларов стейбълкойн, евров стейбълкойн и т.н.“, е добавил той.

„Стейбълкойн“ са криптовалути, които обикновено са привързани към поддържани от държавите валути като долара например. Tether е най-известната „стабилна монета“ в света, подкрепена от долара, макар че се спори дали има достатъчно резерв в долари, както и че се използва за пазарни манипулации, пише CNBC.
Такива криптовалути имат за цел да намалят нестабилността, наблюдавана при виртуалните пари, например Bitcoin и Ether. В случая с Libra целта е да се създаде по-ефективна система за трансгранични плащания.

Но базираната в Швейцария Асоциация „Либра“, която наблюдава предложената от Facebook криптовалута, се сблъсква с множество неуспехи от началото на месеца, като различни големи компании, заявили първоначално желание да се включат в проекта, малко по малко се отказват. Сред тях са PayPal, Mastercard и Visa.

A докато компаниите за разплащания се оттеглят от Libra, няма признаци, че банките са готови да се присъединят към проекта. Изпълнителният директор на J.P. Morgan, Джейми Димън, в петък нарече криптовалутата на Facebook „чиста идея, която никога няма да се случи“.

Libra също така е посрещната с жесток регулаторен натиск, като властите по целия свят се притесняват, че валутата може засегне негативно глобалната финансова система и потенциално да се използва за пране на пари или финансиране на тероризъм.

Миналата седмица групата Г-7 излезе с доклад, в който се посочва, че не трябва да се допуска нито един проект за стабилни монети, включително Libra, докато не бъдат отстранени правните рискове.

Междуправителствената Специална група за финансови действия (F.A.T.F.), надзираваща действията на държавите в областта на прането на пари, заяви, че подобни цифрови валути могат да възпрепятстват усилията за ограничаване на незаконното финансиране на тероризма и прането на пари.

Facebook може да намери утеха във факта, че шефът на германския финансов регулатор (BaFin), Феликс Хюфелд, вярва, че Libra не е „мъртва“. Също така технологичният гигант IBM обяви, че е готов да се включи към Асоциацията.
Коментари: 0