Турската лира тръгна надолу заради случващото се в Сирия

Инвеститорите се опасяват какво ще последва след изтичането на временното примирие във вторник през нощта

Турската лира тръгна надолу заради случващото се в Сирия
Курсът на турската лира спрямо долара и еврото започна седмицата с понижение заради продължаващите действия на Турция на територията на Сирия. Към 12:30 понижението беше с 0.7% спрямо долара и с 0.5% спрямо еврото.

Причината за спада са опасенията на инвеститорите, че продължаващите действия на Турция в Сирия в крайна сметка може да ѝ навлекат американски санкции. Анкара продължава с усилията си да създаде т.нар. „Зона за сигурност“ в Северна Сирия. Засега там цари примирие, от което кюрдите сили се възползват, за да напуснат ключов град на турско-сирийската граница. По-рано Вашингтон заяви, че ще отмени влизането в сила на обявените миналата седмица санкции спрямо Турция, ако въпросното примирие стане постоянно – нещо, което засега не се очаква.

„С приключването на примирието във вторник през нощта, търговците на турска лира ще са на ръба“, коментират Пьотр Матис и Джейн Фоли, стратези от компанията Rabobank FX.

Тъй като заплахата от американски санкции все още е валидна, може би за турската централна банка ще е разумно засега да се въздържи от ново понижаване на лихвените проценти на заседанието си в четвъртък. Това би оказало поне някаква подкрепа на курса на турската лира, ако боевете в Сирия се възобновят.

Заради санкциите, обявени от САЩ заради офанзивата на Турция в Сирия, както и заради заплахата от нови икономически рестрикции, курсът на турската валута се понижи с общо около 3% от началото на месеца досега.
Коментари: 0