Facebook се отказа от своите дронове

Устройствата щяха да разпръскват интернет сигнал над райони, където няма наземна мрежа

Facebook се отказа от своите дронове

Снимка: YouTube/Facebook

Facebook се отказа от амбициозния си план да проектира и произвежда собствени дронове, с които да разпръсква интернет сигнал в отдалечени райони по света, пише CNN Money. През 2015 г. компанията успешно направи дрон, захранван със соларни панели, и проведе тестове, които обаче дадоха смесени резултати.

В публикация в блога си компанията, оглавявана от Марк Зукърбърг, обяви, че ще остави работата по проектирането и производството на дронове експертите от индустрията. От Facebook отбелязаха, че вече има специализирани компании, които инвестират в разработката на дронове, и затова няма смисъл те да проектират такова летателно средство.

Компанията, която стои зад едноименната социална мрежа, възнамерява да работи с партньори като Airbus за създаването на дронове, които могат да летят на голяма височина за продължителен период от време, за да излъчват интернет сигнал от небето.

Милиарди хора по света продължават да нямат достъп до интернет, затова големите технологични компании търсят начини да ги свържат чрез такива „небесни” проекти. Компанията майка на Google – Alphabet – разработва проекта Project Loon, който използва височинни балони за осигуряването на интернет в отдалечени райони на планетата. Този проект започна да действа след опустошителните урагани в Перу и Пуерто Рико, които унищожиха местните интернет инфраструктури.


Коментари: 0