Учредиха Академия за Италианската кухня в България
Целта й е да запази традициите на италианската кухня и да я популяризира в Италия и по света

© ECONOMIC.BG / Хайлайф
Академия за Италианската кухня вече има своя Делегация и в България. На 20 юни 2018 г. на специално събитие в The Residence Exclusive Club в София президентът на Академията Паоло Петрони откри дейността на Делегацията в България и приветства основателите академици.
„В София учредихме точно 300-та на брой Делегация на Академията. Решението това да се случи в България ни бе подсказано от наши сънародници, които живеят тук. В България италианската кухня се интерпретира наистина добре и ние бихме искали да подкрепим готвачите и да ги насърчим да подобрят своите умения в италианската кухня и да я приготвят на по-високо ниво“, коментира пред Economic.bg президентът на Академията Паоло Петрони.
Целта на Академията е да запази традициите на иаталианската кухня и да я популяризира в Италия и по света. Академията за Италианската кухня е създадена през 1953 г. от италианския журналист Орио Вергани и група видни представители на културата, промишлеността и журналистиката, които били много важни хора през 50-те години в Милано. Орио Вергани бил притеснен от това, което се случва в италианската гастрономия и 13 човека сядат на една маса, когато решават да учредят Академията. Първоначалната идея била академиците да достигнат максимум 100 души, а към днешнаа дата Делегациите в Италия са 300 и 72 по света. Те са представени в 40 държави, а академичният им състав е около 8000 души.
Президентът на Академията обясни, че идеята е в бъдеще да се организират инициативи, които ще допринесат за по-доброто разбиране на традициите и ценностите на италианската кухня. „Всяка година в третия четвъртък на месец октомври Академията за Италианска кухня прави вечеря на една и съща тема във всички страни, в които има делагации. Това е трудоемък процес за делагациите, тъй като темите са много специфични. Например имаше година на сирената, година на цитрусовите плодове и други. Тази година трябва да намерим рецепти на торти, които са сладки и солени и да ги представим по най-добрия начин“, подчерта Паоло Петрони.
През ноевмри ще се проведе в София седмица на италианската кухня. Събитието се организира и в останалите страни, в които Академията има свои делегации.
Академията за Италианска кухня има свое приложение, в което са представени всички италиански ресторанти, избрани от Академията. Очаква се в близко бъдеще и българските ресторанти, предлагащи италианска кухня, да влязат в него. Ресторантите се оценяват в зависимост от нивото на кухнята, която предлагат.