Фандъкова: Има знакови сгради в столицата, които са в риск

Според нея за всяка конкретна сграда се води битка, тъй като интересите са много големи

Фандъкова: Има знакови сгради в столицата, които са в риск
Има знакови сгради в столицата, които са в риск. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова по NOVA. По нейни думи палежът на „Царските конюшни“ в центъра на столицата не е случаен и е свързан с делото за собственост, което се води от 2015 г. „Водим битка за всяка една поотделно“, категорична е Фандъкова.

Тя припомни, че през 2015 г. е разработен и приет подробния устройствен план, според който „Царските конюшни“ няма как да се надстроят, достроят или да има ново строителство в имота.

„Поисках и да се даде официално най-високият статут за паметник на културата от най-високо значение, за да могат да се опазят тези сгради. Разбира се, в момента там текат и дела по отношение на продажбата, която бившият областен управител на София направи през 2016 г. за много ниска цена”, обясни Фандъкова.

По нейни думи за всяка конкретна сграда се води битка, тъй като интересите са много големи. „В последните дни се заговори за Юзината на Двореца, на „Московска” 11. Там през 2015 г. приехме план, който категорично не разрешава дострояване и надстрояване. За съжаление този план падна в съда. Това даде възможност на собствениците да поискат отново изграждането на 6-7 етажни сгради около къщата“, обясни столичният кмет. Тя допълни, че е възложила процедура за изработване на концепция за разкриване и социализиране на разкритите находки на амфитеатъра, който се намира наоколо, заедно с прилежащите сгради-паметници на културата.
Коментари: 0