Фандъкова: Никога не съм казала, че няма да повиша данъците

Чистотата на въздуха не може да се бори само с хейт в мрежите, обясни кметът

Фандъкова: Никога не съм казала, че няма да повиша данъците
От вчера върви твърдението, включително чух от колеги, че съм дала обещание, че няма да повишавам данъците. Искам да кажа, че това не е вярно. Никога в кампанията не съм казала, че няма да се увеличават данъците. Това каза в ефира на bTV кметът на София Йорданка Фандъкова решението си да повиши данъците за автомобилите с нисък екологичен клас.

„Нещо повече – когато коментирахме, въпросът за чистотата на въздуха, коментирахме рестриктивни, непопулярни мерки. Много от хората обещаваха много неща и категорично казваха, че няма да се вдигат данъците, но нека да е ясно, че основните данъци и основната такса не предлагаме да бъде променяна“, обясни Фандъкова.

Непрекъснато в предизборната кампания са били обсъждани мерки за справяне със замърсяването на въздуха в столицата и вдигането на данъците за неекологичните коли е малка стъпка към справянето с проблема, обясни още кметът и добави, че на никой политик по принцип не му се иска да повишава данъци, но това понякога се налага.

В резултат на по-високите данъци за старите автомобили в столичния бюджет се очаква допълнителни приходи в размер на около 18 млн. лв. Част от тези пари ще се използват за подобряване на градския транспорт, а друга част - за залесяване и откриване на нови паркове.

В резултат на по-високите данъци върху сделките с имоти и коли пък Столична община очаква още около 20 млн. лв. допълнителни приходи, които ще се инвестират в ремонти на малки улици, тротоари и паркинги в различните квартали. 50% от средствата ще се управляват директно от районните кметове.

Фандъкова заяви, че противопоставянето на „Демократична България“ на решението да се повишат данъците е израз или на некомпетентност, или на лицемерие. Тя подчерта, че идеята на „Демократична България“ да се намалят данъците на най-новите коли издава непознаване на закона, защото те и без това били на най-ниското законово ниво. Затова тя предлага за тези коли данъците да не се променят.

Фандъкова каза, че районните кметове от политическото обединение вчера са били при нея с искане за по-голяма финансова самостоятелност на районите и увери, че 50% от допълнителните приходи от увеличението ще бъдат дадени пряко на районните кметове за ремонти на улиците и тротоарите. Тя предлага размерът на финансирането да зависи от дължината на улиците в конкретния район и броя на населението му. Общото увеличение от повишението на данъка върху сделките с имоти се очаква да е 20 млн. лв., а от колите - 18 млн лв. По второто перо парите ще бъдат насочени изцяло към подобряване на градския транспорт и довеждащи трасета.

„Чистотата на въздуха не може да се бори само с хейт в мрежите или нравоучения пред камерите", каза столичният кмет.
Коментари: 0