Фед ще инжектира над 1 трлн. долара във финансовите пазари

Федералният резерв отново влива ликвидност на пазара

Фед ще инжектира над 1 трлн. долара във финансовите пазари
7116 ~ 1 мин. четене
Федералният резерв на САЩ oбяви нова смела инициатива в стремежа си да успокои пазарите на фона на сривa на борисите заради коронавируса. Tози път Фед драстично ще засили покупките на активи, като ще разшири покупките си на 10-годишни държавни облигации. Като цяло с новите мерки Фед ще инжектира до 1.5 трлн. долара във финансовите пазари в опит да се преборят с последиците, предизвикани от епидемията, пише CNBC. 

„Тези промени се правят, за да се справят с изключително необичайните сривове на пазарите, свързани с избухването на коронавирус“, заявиха от клона на банката в Ню Йорк. Мярката е на фона на поредното прекъсване на търговията на Уолстрийт, която се насочи към най-лошия си ден от 1987 г. насам.

Съгласно новия режим Фед ще разшири покупките си така, че да включва сметки, банкноти, ценни книжа, защитени от инфлацията, и други инструменти. Централната банка ще започне да купува ценни книжа с предварително обявен купон, нещо, за което участниците на пазара настояват от края на 2019 г.
Покупките започват в четвъртък и ще продължат до 13 април.

Втората част от новите мерки на Фед предвиждат наливането на 500 млрд. долара за тримесечни и едномесечни репо операции. 

Някои експерти са скептични, че този ход е достатъчен и дори дали самият Фед разполага с подходящи инструменти, за да обърне текущия спад на пазара.

Заедно с обявяването, Фед обеща, че ”условията на операциите ще бъдат коригирани според нуждите за насърчаване на безпроблемното функциониране на пазара и ефективно прилагане на политиката.”
Коментари: 0