ЕС и Великобритания отменят търговските преговори следващата седмица

Заради пандемията от коронавирус ще се търсят алтернативни начини за провеждането им

ЕС и Великобритания отменят търговските преговори следващата седмица

Снимка: БТА

Великобритания и Европейския съюз отлагат преговорите за Brexit, насрочени за следващата седмица. Това обяви официално Европейската комисия. 

Преговарящите от Европейския съюз няма да пътуват до Лондон през следващата седмица за втория кръг на търговските преговори заради пандемията от коронавируса, която обхвана цяла Европа.

В съвместно изявление в четвъртък преговарящите екипи от двете страни заявиха, че разглеждат "алтернативни начини" за продължаване на преговорите, включително чрез видеоконференции.

"Предвид последното развитие на Covid-19, преговарящите в Обединеното кралство и ЕС съвместно решиха да не провеждат кръга от преговори през следващата седмица в Лондон, в първоначално предвидения вид", съобщиха двете страни. 

Въпреки че Великобритания напусна политическите институции на ЕС на 31 януари, тя остава част от безмитния единен пазар и митническия съюз до края на тази година.

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че иска цялостната търговска сделка да приключи през тази година и че няма да търси начини за удължаване на настоящия преходен период. Според него предвидените 11 месеца са повече от достатъчно време, за да се осигури широкообхватна сделка с ЕС за стоки и услуги.

При условията на напускане на Великобритания от ЕС страната може да поиска еднократно удължаване на прехода за две години.

Пандемията от коронавируса обаче повдигна въпроси дали дадената сделка може да бъде приключена навреме, предвид все по-тежките ограничения и мерки, които се прилагат в резултат на заразата.
Коментари: 0