Фед не се притеснява от силата на долара

Сгромолясването на йената продължава

Фед не се притеснява от силата на долара
168 ~ 3 мин. четене

Сгромолясването на йената продължава и днес. Японската валута удря нови седем годишни дъна срещу долара и шест годишни срещу еврото, а спекулантите са се втурнали да извършват разносна търговия използвайки евтината ликвидност, която осигурява Японската централна банка.

Долар/йена е на 118.32 и е с 10 йени  над нивата при които ЯЦБ изненада пазарите в края на октомври с нови стимули. Евро/йена е на 148.44 и отчита ръст от 11 йени за само 14 сесии.

Зелените пари за кратко бяха под натиск, когато стенограмата на Федералния резерв от последното заседание показа по-предпазливи изказвания отколкото бяха направени пред медиите. Тя обаче показа също, че представителите на Фед общо взето са относително спокойни със силата на долара, което е доста различно от останалите големи централни банки, които приветстват слабостите на валутите си. По този начин теглене на печалби в долар/йена едва ли ще има преди зоната около 120. Проучване на Ситигруп сред клиентите й потвърждава тези тенденции и показва, че около 40% от тях очакват долара в края на годината да се търгува над 120 йени.

При главната роля на йената на валутните пазари, движенията на еврото срещу долара не са големи. Вчера растежа на единната валута беше спрян от съпротивата при 1.26. Повече драма има в кроса евро/швейцарски франк, където еврото се опитва да нараства след допитване в Швейцария показало, че мнозинството избиратели са срещу предложението централната банка да купува повече злато. В резултат на това търговията в кроса се задържа около 1.2010, а златото се котира на 1182 долара за тройунция.

Друга печеливша валута беше стерлинга, който се повиши до 1.5670 срещу долара след стенограмата от последното заседание на Английската централна банка, която не беше толкова предпазлива колкото мнозина очакваха.

 Платината за кратко беше по-евтина от златото

Златото се опитва да възстанови вчерашните загуби, които претърпя при оптимизма на Федералния резерв относно американската икономика, което даде сила на долара.

Междувременно допитване на швейцарски референдум показа по-слаба подкрепа за покупки на метала от централната банка, което би дало сила на цената. Швейцарските избиратели гласували за предложението “спасете швейцарското злато” са намалели до 38% спрямо 44% миналия месец при предното проучване.  Ако предложението бъде прието на Швейцарската национална банка ще бъде забранено да продава златните си резерви и ще бъде задължена да поддържа поне 20% от активите си в злато. В момента този процент е 7.8%. Покупки на централната банка биха подкрепили жълтия метал.

Спот цената тази сутрин е 1181 долара. Златото е под натиск след стенограмата на Федералния резерв, която показа, че банкерите се притесняват от отслабващия инфлационен натиск, което пък намали привлекателността на метала като средство за защита. Вместо това Фед изразиха увереност в американската икономика. Златото е считано за защита срещу инфлация и слаба икономика, но силните данни от САЩ навредиха на това му качество.

Продажбите от фондовете за търговия със злато се подновиха тази седмица след кратка пауза. Най-големият в света SPDR Gold Trust отчете в сряда намаление на активите си с 0.3% до 720.91 тона, което е близо до шест годишно дъно.

При другите метали платината за кратко слезе под цената на златото, но се възстанови и е с 5 долара по-скъпа за тройунция. Исторически платината се е търгувала по-скъпо и опит за по-ниска нейна цена изглежда крайно необичаен.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)


Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата" 

Подкрепи Economic.bg