Фед получи още една причина да свали лихвите

Инфлацията в САЩ през септември остава почти без промяна

Фед получи още една причина да свали лихвите

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл

Снимка: БТА

Потребителските цени в САЩ остават без промяна през септември, а основната инфлация дори намалява. Тези данни подкрепят очакванията, че Федералният резерв ще намали лихвите през октомври за трети път тази година на фона на рисковете за икономиката от търговското напрежение, пише Reuters.

Силният пазар на труда обаче може да усложни въпросите пред Фед. Други данни от днес показаха неочакван спад на броя на американците, подали молби за обезщетения за безработица през миналата седмица. Уволненията остават ниски, въпреки че компаниите се колебаят дали да наемат повече работници поради забавящата се икономика.

Нивото на безработица е близо до 50-годишния минимум от 3.5%. Икономическата експанзия обаче, която продължава вече 11-та поредна година, е под заплаха от 15-месечната търговска война между САЩ и Китай, забавянето на растежа на глобално ниво и хаотичният Brexit, който се задава. Търговската война подкопава бизнес инвестициите и движи производството към рецесия. Растежът на икономиката на САЩ се забавя и заради затихващия ефект от данъчните стимули от миналата година.

От Министерството на труда заявиха, че индексът на потребителските цени (ИПЦ) през миналия месец е най-слабият от януари насам. И той щеше да е дори по-нисък, ако увеличението на цената на храната и наемите не бяха компенсирали намаляването на цените на енергията и употребяваните автомобили и камиони.

ИПЦ се е повишил с 0.1% на месечна база през август. Средно за 12-те месеца до септември индексът се е повишил с 1.7%. Анкетираните от Reuters икономисти прогнозираха, че показателят ще се понижи с 0.1% на месечна и ще расте с 1.8% на годишна база.

Изключвайки волатилните хранителни и енергийни компоненти, индексът на потребителските цени се понижава с 0.1%.

Спадът на така наречената основна инфлация е подкрепен от умереното увеличаване на разходите за здравеопазване, както и от спада при облеклата, новите моторни превозни средства и комуникационните цени. Средно за 12-те месеца до септември основната инфлация се увеличава с 2.4%.

В друг доклад от днес на Министерството на труда показва, че първоначалните искания за държавни помощи за безработица са спаднали с 10 000 до сезонно коригираните 210 000 през миналата седмица.

Икономистите прогнозираха, че исковете ще останат непроменени на 219 000. Работодателите държат на работниците си, дори когато търсенето на работна ръка намалява, пише Reuters. Но създаването на нови работни места е паднало до 18-месечно дъно през август, съобщи правителството в сряда.
Коментари: 0