След три провала: Фон дер Лайен има нужда от време да намери достойни еврокомисари

Ако новата комисия не може да се сформира до 23 октомври, Жан-Клод Юнкер ще продължи да я ръководи и след 1 ноември

След три провала: Фон дер Лайен има нужда от време да намери достойни еврокомисари

Снимка: БТА

Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен има нужда от още време да реши проблемите около кандидатурите за еврокомисари. Това заяви самата тя само няколко часа след като Европейският парламент отхвърли Силви Гулар - френската кандидатура, която бе отхвърлена заради течащи в момента разследвания срещу нея.

Фон дер Лайен отбелязва в свое изявление, че досега 23-ма кандидати са одобрени „в прозрачен и демократичен парламентарен процес“.

По нейните думи остава открит процесът по определянето на нови кандидати от Франция, Унгария и Румъния. „Трябва да ускорим процеса, но всички страни имат нужда от време, за да определят следващите стъпки“, добавя тя след извънредна среща с председателя на ЕП и ръководителите на парламентарните групи на мнозинството от Европейската народна партия, социалистите и "Обнови Европа".

Комисията на Фон дер Лайен трябваше да бъде гласувана от ЕП на 23 октомври, за да встъпи в длъжност от 1 ноември. Ако тези срокове не бъдат спазени, Комисията под председателството на Жан-Клод Юнкер ще остане на работа по-дълго, но след 31 октомври няма да може да взима решения и да предлага ново общностно законодателство.

Припомняме, че Правната комисия вече отхвърли кандидатурите на Румъния и Унгария заради конфликт на интереси във финансовите им декларации. Днес беше отхвърлена кандидатурата на Силви Гулар, а ресорът на гръцкия еврокомисар – „Запазване на европейския начин на живот“, предизвика много полемика.
Коментари: 0