Ferrero купува Thorntons за 112 млн. паунда

Британската компания се бори за място на пазара

Ferrero купува Thorntons за 112 млн. паунда
3953 ~ 2 мин. четене
Италианският производител на шоколади Ferrero Rocher се е съгласил да придобие Thorntons за 112 млн. паунда, предаде The Guardian. Изпълнителният директор на британския производител на шоколади наскоро  подаде оставка на фона на рязък спад в продажбите на компанията през последите месеци.

Ferrero International обяви, че ще плати 145 пенса за всяка акция Thorntons - 43% повече от цената на борсите в петък.

От Ferrero, известен със своя вкусен шоколад, увит в златно фолио, заявиха, че ще запазят марката Thorntons и фабриката на компанията в Дербишир. В момента във фабриката работят около 1500 на 3500 служители на Thorntons.

Ferrero заяви, че ще направи пълна проверка на бизнеса, включително на дълготрайни активи, включващи 242 магазина във Великобритания и Ирландия.

Ferrero, който същo произвежда Nutella и Tic Tac, е активен на пазара във Великобритания от 1966 г. Джовани Фереро, изпълнителният директор, заяви, че италианската фирма "от години се възхищава на Thorntons и това, което те са постигнали във Великобритания демонстрира тяхната лоялност към клиентите. "Ние с нетърпение очакваме да работим с техните опитен екип", добави той.

"Нашият бизнес е основана преди близо 60 години от страст за шоколад и с ангажимент за качество. Ние доставяме най-добрите ни някога шоколади в Обединеното кралство през 2014 г., което ни дава увереност, че сега е точното време да разширим нашите корени в този важен пазар", коментира още Фереро. 

Thorntons се бори да намери място на пазара на фона на ожесточена конкуренция и променящите се вкусове сред купувачите на шоколад. Изпълнителният директор Джонатан Харт се присъедини като главен изпълнителен директор през 2011 г. и се опита да съживи бизнеса чрез продажба на повече продукти до супермаркети и онлайн, а в същото време затваряше нерентабилни магазини.

Харт подаде оставка миналия месец след няколко трудни месеца на рязък спад в продажбите. Печалбата на компанията падна с почти 10% през миналата година. Очаква се Хард да напусне компанията в края на седмицата.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg