Fiat Chrysler изтегля 703 000 автомобила

Със сходен дефект са свързвани инциденти с модели на General Motors, при които досега са загинали 57 души

Fiat Chrysler изтегля 703 000 автомобила
144 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Fiat Chrysler Automobiles започва кампания за сервизно обслужване на близо 702 578 минивана и SUV автомобила, съобщава Bloomberg, позовавайки се на информация от Националната служба по безопасност на автомобилния трафик в САЩ.

Изтеглянето се налага поради потенциален дефект с ключ на запалването. Установено е, че съществува вероятност положението на запалващия механизъм да се промени спонтанно, което да доведе до непредвидено изгасване на двигателя, загуба на мощност, затруднено управление, проблеми със спирачките, както и да деактивира въздушните възглавници.

Акцията обхваща моделите Dodge Grand Caravan, Chrysler Town, Chrysler County и Dodge Journey, произведени от 2008 до 2010 г., включително. На този етап е докладван само един случай на проявление на дефекта, при който няма пострадали.Производителят призовава собствениците ма въпросните превозни средства до преминаването им през представителствата да не прикачват каквито и да било други предмети към автомобилните ключове.

Досега компанията се опита да го отстрани на два пъти – с кампании през 2011 и 2014 г. През миналата година производителят инсталира допълнителен пръстен към механизма, който целеше да предотврати нежеланото изместване. От Fiat Chrysler уточняват, че ще бъдат обслужени само автомобили, вече преминали през предишните кампании и няма допълнителни партиди, при които да са установени нередности.

Същият проблем предизвика мащабно сервизиране от General Motors на близо 2,6 млн. автомобили нейно производство. До този момент той е свързван с инциденти, при които са загинали 57 души. Последва разкритие, че компанията е забавила докладването на дефекта, което ѝ донесе глоба от регулатора в размер на 35 млн. щатски долара.

След случая с General Motors, щатските регулатори наредиха на всички автомобилни компании, продаващи в страната, да проверят моделите си за наличието на подобна нередност.
Коментари: 0