Азиатският съюз ясен до края на годината

Проектът, иницииран от Китай, трябва да обедини 16 страни с 28% от глобалния БВП

Азиатският съюз ясен до края на годината
168 ~ 1 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Преговорите за създаването на съюз за свободна търговия в Азия ще приключат до края на годината, прогнозира китайският ресорен министър Гао Хученпо време на годишната среща на местния парламент, цитиран от Reuters.

Регионалното общо икономическо партньорство (RCEP) би трябвало да обедини 28% от глобалния брутен вътрешен продукт. В състава му ще влязат десетте страни от ASEAN – Виетнам, Тайланд, Сингапур, Филипините, Малайзия, Мианмар, Лаос, Индонезия, Камбоджа и Бруней, заедно с Китай, Индия, Япония, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия.

Основен инициатор за единния пазар е именно Пекин, а проектът практически е конкурент на американските търговски планове в региона. САЩ е начело на преговорите за създаването на транстихоокеанска зона за свободна търговия (TPP – Транстихоокеанско партньорство), включваща 12 страни от Азия и Северна Америка, но без Китай.

Гао обяви, че страната ще наблюдава внимателно преговорите за TPP и ефектите от споразумението. Той подчерта, че Китай приветства всяка търговска инициатива, която е отворена и прозрачна, а концепцията за свободна търговия е важна част от икономическата стратегия на страната.

Министърът потвърди прогнозата на правителството, че външната търговия на Китай през тази година ще нарасне с 6%. В навечерието на обявяването на данните за февруари днес, Гао предупреди, че вносът и износът вероятно са забавили растежа си през изминалия месец.

Коментари: 0