Fiat и Peugeot се сляха в една мегакомпания

Обединената организация има ново име и е четвъртата най-голяма в бранша

Fiat и Peugeot се сляха в една мегакомпания

Снимка: Pixabay

Италианско-американският Fiat Chrysler Automobiles и френският производител Peugeot (PSA) официално обявиха сливането си. Обединената организация, Stellantis, моментално се превърна в четвъртия по големина производител на автомобили в света. Двете компании излязоха с официално съобщение, за да обявят приключването на сливането си на стойност 52 млрд. долара.

Те обявиха намерението си за сливане през октомври 2019 г., а планът беше одобрен на съответните им събрания на акционерите в началото на този месец след закъснението поради пандемията от COVID-19.

Очаква се Stellantis да надмине General Motors и да стане номер 3 след Volkswagen и Toyota. Съгласно споразумението обединената компания ще управлява 14 автомобилни марки, включително Peugeot, Citroen, Chrysler, Jeep, Alfa Romeo и Maserati.

Холдингът се оглавява от Карлос Таварес, който преди това е бил главен изпълнителен директор на PSA. Вестник WSJ отбелязва, че една от основните задачи на Таварес е интегрирането на производствата на две компании, които разполагат общо с около 50 фабрики по целия свят. Според LMC Automotive на много от заводите работят при нисък капацитет.

Освен това шефът на Stellantis ще трябва да засили позициите на компанията в Китай, където FCA и PSA заедно държат по-малко от 1% от общите продажби през миналата година.

Холдингът е изправен и пред необходимостта да инвестира в разработването на електрически превозни средства, за да бъде в крак с останалите в бранша, включително General Motors Co., която планира да похарчи 27 млрд. долара до 2025 г. за електрически и автономни автомобили.

Stellantis очаква да насочи значителна част от спестяванията от сливането в развитие на нови технологии. Със сливането се очаква FCA и PSA да спестят 6 млрд. долара, включително разходи за научноизследователска и развойна дейност.

Името на компанията „Stellantis“ произлиза от латинската дума „stello“, което означава „да озарява със звезди“.

Коментари: 0