Политиките на Байдън потопиха пазарите

Цената на златото се понижи с повече от 1%

Политиките на Байдън потопиха пазарите

Снимка: Pixabay

Автор: ЕЛАНА Трейдинг

В петък американските индекси отразиха понижение след тежката седмица, в която инвеститорите научиха за новия пакет от 1.9$ трилиона фискални стимули, обявен от новия президент Джо Байдън. Dow Jones затвори с 0.6% понижение, след като бе отстъпил с повече от 300 пункта през петъчната търговска сесия. S&P500 и NASDAQ затвориха с негативен ръст от 0.7% и 0.9% съответно.

Dow Jones приключи седмицата с понижение от 0.9%, като прекъсна 4-седмичната си позитивна серия, същото сполетя NASDAQ и S&P500, които се търгуваха 1.5% по-ниско спрямо предходната седмица.

Европейските пазари затвориха на негативна територия последния ден от седмицата поради новите мерки срещу пандемията, политическата несигурност в Холандия, както и новоизлезлите случаи на COVID-19 в Китай. FTSE100 oтрази 0.97% понижение, до 6735.71 пункта, докато DAX 30 приключи сесията с -1.44%, последно търгувайки се на 13787.73 пункта. 

Цената на петрола се понижи с повече от 2% след новините за нови случаи на болни от коронавирус в Китай, което засегна силно транспортната индустрия в Азия. Brent изпадна с 2.34%, като се установи на 55.12$, докато WTI отстъпи с 2.26%, достигайки 52.36$ за барел.

След обявяването на новите фискални стимули в САЩ, златото се понижи с повече от 1%, като скъпоценният метал е на път да запише втора поредна седмица от загуби, след като щатският долар успя да получи силна подкрепа от инвеститорите.  Спот златото изпадна с 1% до 1827.90$, докато златните фючърси се установиха 1.2% по-ниско до 1829.90$ за тройунция.

 

Акценти днес

Икономически данни  – Канада

Акцентът на деня ще падне върху информацията относно начално жилищно строителство в Канада. Икономическото събитие измерва промяната в броя на новите жилищни сгради, които са в строителство от началото на месеца. Жилищното строителство е важен фактор в измерването на стабилността и реализацията на пазара на недвижими имоти.

 

Инструмент на фокус

 

Home Depot – Дневна

Акциите на Home Depot образуват низходяща “Wedge” формация, като текущата стойност се намира близо до горната граница на канала. Средните на  индикаторът Стохастик показват низходящо пресичане, което е предпоставка за понижение на цената до подкрепата образувана около психологическото ниво от 260.00, където се намира и 200 периодната експоненциална средна.

 

AUD/JPY– 4 Часа

Валутната двойка успя да пробие възходящото си движение съставено от средата на декември, като текущата стойност се намира близо до подкрепата малко над психологическото ниво от 79.500. При засилен натиск от пазара е възможно да има тест на образуваната подкрепа, като при успешен пробив може да се очаква понижение до психологическото ниво от 79.000. В допълнение, индикаторът MACD показва драстично намаление на покупателния обем, което дава предпоставка за къса позиция на валутната двойка.

 

Platinum – 8 часова

Платината образува силно волатилен възходящ тренд от средата на ноември, като текущата стойност се намира малко под психологическото ниво то 1100.00. Експоненциалната средна се движи плътно по подкрепата на инструмента около 1050.00. При запазване на текущата тенденция, може да се очаква понижение до долната граница на движението, спрямо бавните средни на индикатора Стохастик.

 

Germany 30 – Дневна

След силната корекция на немският индустриален индекс през края на октомври и началото на ноември, движението бе стабилизирано, като продължи да образува възходящ тренд въпреки световната кризисна обстановка. Текущата стойност се намира близо до зона на прекупен пазар спрямо индикатора RSI, като при продължителен натиск може да се очаква понижение до 50 периодната средна около психологическото ниво от 13 500 пункта.

 

Източник: https://www.elana.net/bg/trading/index.html

Коментари: 0