30% от хотелите и ресторантите в България изобщо няма да отворят

Правителствените мерки са тромави и недостатъчни, казват от БХРА

30% от хотелите и ресторантите в България изобщо няма да отворят

Снимка: Unsplash

Държавата ясно да каже кога и при какви условия ще се отворят отново забранените бизнеси и при каква заболеваемост ще отпаднат част от мерките. За това настояват от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), които за пореден път призовават за конкретен план, но според тях към момента такъв не е изработен. "Вършат неща на парче, често без всякаква логика", подчертаха от организацията.

В тяхно отворено писмо до медиите се казва, че 30% от хотелите и ресторантите въобще не възнамеряват да отворят след края на локдауна. Това означава хиляди хора на борсата, липса на препитание за цели семейства и региони. И резултатите вече са факт. 16 000 души са останали без работа по данни на НОИ само през първата седмица на януари, което е рекорд.

От браншовата организация също алармират за забавяне на компенсациите за бизнеса и персонала. „За хотелите въобще липсват мерки за подкрепа. БХРА вече няколко месеца настоява и за ново разсрочване на кредитите. Март е след няколко дни, е оборотни средства няма“, казват още от БХРА.

У нас мерките за подкрепа са недостатъчни, бавни и тромави, липсва хоризонт за разхлабване на противоепидемични мерки и предвидимост. От БХРА настояват за незабавно изплащане на забавените помощи за летните месеци на 2020 г., плащане на сегашните компенсации, ясен план за разхлабване на мерките и незабавно отваряне на всички заведения, държавна подкрепа за достъп до евтини кредити и разсрочване на съществуващите.

Коментари: 0