Великобритания затвори всички граници

Властите призоваха да се пътува към Острова само при крайна необходимост

Великобритания затвори всички граници

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

От днес Великобритания затваря всички морски, сухопътни или въздушни коридори поне до 15 февруари, обяви премиерът Борис Джонсън, цитиран от BBC. Той поясни, че Обединеното кралство трябва да действа бързо в налагането на нови мерки, ако не иска да допусне и нови коронавирусни мутации да влязат в страната.

„За да се предпазим срещу риска от все още неидентифицирани нови щамове на вируса, ще затворим временно всички пътни коридори. С над 50 000 положителни случаи на ден сега не е време и за най-малкото облекчаване на мерките“, заяви Джонсън.

Властите обявиха, че желаещите да влязат в страната ще трябва да представят отрицателен тест за коронавирус, който да бъде направен най-късно 72 часа преди влизане. Освен това ще трябва и да останат под 10-дневена карантина.

Джонсън призова пристигащите да бъдат отговорни и да спазват всички изисквания. Освен това заяви, че „ако пътуването не е крайно належащо – го отменете. Ситуацията в Европа е изключително тежка и трябват общи усилия, за да се справим с нея“.

Припомняме, че на 8 януари, Лондон въведе по-строг граничен контрол, след като броят на инфекциите нарасна драстично.

От транспортното министерство в страната обявиха, че преразглеждане на мерките ще има тогава, когато броят на заразени намалее видимо. „Надяваме се, че тази мярка ще овладее разпространението на вируса, както и неговите разновидности."

Коментари: 0