Заведенията заплашват правителството с масово протестно отваряне

От Сдружението на заведенията в България отправиха обвинение към властите, че обещаната им помощ все още я няма

Заведенията заплашват правителството с масово протестно отваряне

Снимка: Pixabay

Ресторантьорският бизнес в България предупреждава властите, че е възможно да се стигне до масово протестно отваряне на заведенията в страната по примера на Италия, защото търпението им се е изчерпало. Това стана ясно от думите на председателя на Сдружението на заведенията в България Емил Коларов в интервю за БНТ.

Мерки срещу COVID-19

Напрежението между бранша и властта се повиши този уикенд, когато бяха глобени стотици празнуващи и персонал в заведения в Пловдив и София, които бяха организирали частни партита въпреки заповедта на министъра на здравеопазването. Междувременно се появиха и кадри в социалните мрежи от масово отваряне на заведения в Италия в знак на протест въпреки продължаващата забрана.

„Ние станахме изкупителна жертва на пандемията. Всички сектори работят с изключение на моловете, ресторантите, фитнесите и нощните заведения“, коментира Коларов. Той отправи обвинение към властта, че до тях не е достигнала обещаната им помощ. „На нас ни бяха обещани помощи. Търпението на някои колеги се изчерпа. За съжаление вече три месеца от второто затваряне на нощните заведения и два месеца от затварянето на дневните заведения, нямаме абсолютно нищо“, коментира Коларов.

Той уточни, че персоналите миналата седмица са получили по 24 лв. за ноември месец, а декемврийските пари все още не са стигнали до тях. За фирмите обещаните компенсации за процент оборот, който трябваше да се получи, все още няма никакво развитие.

Междувременно министърът на туризма Марияна Николова и социалният министър Деница Сачева обявиха, че е възможно постепенно отваряне на заведенията. Сред условията, при които това може да се случи, е ресторантите да работят на 50%, както и да се спазва дистанция от 1.5 метра. Това обаче може да стане само ако ситуацията с коронавируса го позволява.

Една война не се печели със заплахи или с опити на някой бранш, заяви здравният министър Костадин Ангелов по повод заплахата на ресторантьорския бранш за масово протестно отваряне.

„Нека бъдем разумни, нетърпението не е най-добрият съветник в тази ситуация. Постигнали сме резултати – наш дълг е да ги задържим“. „Който вика най-много се чува най добре, но моят дълг е към всеки отделен български гражданин да запазим неговия живот“, каза още той.

По думите му „ресторантьори и хотелиери не са наш приоритет в момента“, а здравето и образованието на хората.

Коментари: 0