Норвегия затяга мерките при влизане в страната

Остава в сила задължителната 10-дневна карантина за пристигащи

Норвегия затяга мерките при влизане в страната

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

От днес, 18 януари, всички пристигащи в Норвегия, които през последните 14 дни са били в страна с червен рисков индекс (сред които е България), ще трябва да се изследват за COVID-19 на съответния граничен пункт, предава БНР. До момента страната изискваше от пътуващите да представя отрицателен тест за коронавирус, който да е направен 72 часа преди влизане.

С новите мерки правителството цели да спре разпространението на новите COVID мутации, които парализираха части от Европа.

Властите информират, че тестът ще бъде безплатен и ще бъде PCR или антигенен бърз тест. Децата под 12 години, гражданите, които могат да докажат с медицински документ, че през последните 6 месеца са преболедували от коронавирус или граждани с жизнено важни функции в обществото, са освободени от тази мярка. Тези, които откажат да се тестват без основателна причина и не напуснат незабавно Норвегия, подлежат на глоба и ще бъдат настанени в карантинен хотел за периода на задължителната 10-дневна карантина.

Правителството поясни, че остават в сила правилата, които бяха въведени по-рано.

Ето кои са те:

  • предварителна онлайн регистрация в рамките на 72 часа преди пристигане в Норвегия;
  • представяне на отрицателен резултат от тест за коронавирус, направен не по-рано от 72 часа преди пристигане в страната. Приемат се резултатите, както от PCR тестове, така и от антигенни тестове, задължително преведени на разбираем за местните власти език – норвежки, шведски, датски, английски, френски или немски. От това изискване са освободени гражданите на Норвегия, чужденците със статут на постоянно пребиваващи, често пътуващите с цел работа от Швеция и Финландия, транзитно преминаващите пътници, гражданите, които могат да докажат с медицински документи, че през последните 6 месеца са преболедували коронавирус;
  • Остава в сила и ​задължителната 10-дневна карантина при влизане в Норвегия от страни с червен рисков индекса.

Пристигащите в Норвегия, които нямат адресна регистрация в страната или техните работодатели и роднини не могат да подсигурят подходящо жилище за изолация, трябва да отседнат в карантинен хотел. За подходящо жилище се счита собствена стая с отделен кухненски и санитарен възел.

Коментари: 0