ФИФА определи датите на Мондиал 2022

Финалът е заплануван за 18 декември

ФИФА определи датите на Мондиал 2022
148 ~ 1 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Световната футбола централа ФИФА окончателно реши, че Световното първенство през 2022 г. в Катар ще се проведе през зимата. След срещата си вчера в Цюрих Изпълнителният комитет на организацията съобщи, че Мондиал 2022 г. ще се изиграе през месеците ноември и декември, предаде bTV.

Финалът е планиран за 18 декември. Предвид необичайните дати, съществува и принципно съгласие Мондиалът да се изиграе в съкратен период от време – например 28 дни, а не 31 или 32 дни, както бе до сега.

Датата на финала съвпада с националния празник на Катар, а целта на изместването е да се избегнат високите летни температури, носещи опасност за здравето на футболистите. През лятото температурите в арабската държава често достигат 50 градуса по Целзий, което би направило невъзможно провеждането на подобно мащабно събитие като Световното първенство.

Това ще е първият Мондиал, проведен през зимата. От 1930 г. насам е традиция всички издания на Световното първенство да са през лятото. Със сигурност обявените дати ще предизвикат множество дискусии и ще наложат промяна в програмите на националните футболни първенства и европейските футболни турнири. 

Коментари: 0