Финалното заседание за Гърция обсъжда компромис

Очаква се нов огромен спасителен пакет за Атина

Финалното заседание за Гърция обсъжда компромис

След безсънна нощ и множество дву- и многостранни срещи, Европейският съвет е на път да вземе финално решение по гръцкия казус. "Държавните глави се събраха на финалното пленарно заседание. Предстои им да обсъдят компромисни предложения", съобщи европейски дипломат в кулоарите на срещата, предаде БГНЕС.

Той потвърди, че въпросът за членството на Гърция в еврозоната не се поставя под съмнение.

Европейските лидери би трябвало да утвърдят компромиса, постигнат при срещата на гръцкия премиер Алексис Ципрас, канцлера на Германия Ангела Меркел, президента на Франция Франсоа Оланд и ръководителите на евроинституциите. Срещата продължи около 4 часа, което даде възможност на останалите 16 глави на държави и правителства на страните от валутния съюз да съберат сили преди "финалния скок" в преговорите.

"Има споразумение между четиримата, което сега ще бъде представено на 19-те" глави от еврозоната, каза източникът, минути след като Европейският съвет обяви възобновяването на преговорите на срещата на върха с "компромис" на масата, предаде AFP.

Според източника, срещата на върха смята да огласи своето решение за параметрите на помощта за Гърция "преди отварянето на финансовите пазари", съобщи ТАСС.

В Брюксел твърдят, че ситуацията в Гърция значително се е влошила от края на юни и ще й е нужен много по-голям обем помощ. Ако към 20-ти юни се обсъждаше въпросът за разблокиране на 7,2 млрд. евро за Гърция, то след референдума Атина вече поиска програма за 50 млрд. евро, а днес се разглежда възможността тя да бъде кредитирана с 80-90 млрд. от общата валута.

Коментари: 0