Финансират стартъпи от Националния иновационен фонд

Общият бюджет на сесията е 5 млн. лв.

Финансират стартъпи от Националния иновационен фонд

Националният иновационен фонд ще финансира стратъп компании, които разработват научни проекти. Това заяви изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия Мариета Захариева пред БНР. 

Тя обясни, че общият бюджет на сесията е 5 млн. лв., като максимумът, който може да постигне даден проект е 500 000. Минимален праг няма, тъй като се цели максимална възвращаемост.

"Основното ново нещо е всеки един от проектите да води до нов прототип, който ще бъде вложен в производството. Това са държавни бюджетни средства. Нашата цел е тези пари да се влагат по най-добрия начин. Вложени в правилни продукти, тези средства ще се възвърнат увеличени", коментира Мариета Захариева. 

По думите й до момента проектите не са били свързани с производството и няма данни за пазарната им реализация. Максималният срок за реализация на проектите вече е 18 месеца, вместо предишните 36. 

"Целият процес ще бъде проследяван от всички и максимално прозрачен. Опитваме се да създадем банка за креативни идеи, да намерим финансиране за всички перспективни проекти", поясни изпълнителният директор на ИАНМСП. 

Коментари: 0