Финландски оръжеен производител стъпва на българския пазар

Patria иска да произвежда бойна техника заедно с българските фирми

Финландски оръжеен производител стъпва на българския пазар
4022 ~ 2 мин. четене
Финландският държавен оръжеен производител  Patria Land иска да участва в модернизирането на сухопътната техника на Българската армия. Това стана ясно на пресконференция в четвъртък, на която вицепрезидентът „Ключови клиенти“ на компанията Марку Койвисто представи нейните намерения.

Patria има намерение да участва в процедурата по избор на доставчик за нови бронирани машини за пехотата. В случай, че бъде избрана за изпълнител на поръчката, Patria планира да произвежда машините съвместно с български компании.

Целта на сътрудничеството с местните производители е да се подпомогне местната индустрия и въоръжените сили, а заедно с това да се осигури сигурност и независимост на доставките по време на криза или военни действия, улеснена логистика, ценова ефективност на производството и сигурна поддръжка, обясниха от компанията. „Местните компании ще имат шанса от една страна да разширят своето ноу-хау, а от друга -  експортния си потенциал“, обясни Марку Койвисто.

„Голям шанс за  българската индустрия е да участва в такъв проект, който ще подпомогне не само технологично развитието й, но и ще осигури откриване на  много  нови работни места“, допълни Марку Койвисто.

Компанията организира на 29 ноември в Казанлък „Демонстрационен ден“, където за първи път в България ще бъде представена бронираната модулна машина Patria AMV. Бойната машина бе акцентът на презентацията. Модулността позволява максимално добро покриване на нуждите и изискванията на всеки клиент. AMV е с доказан боен опит от 2007г., част от оборудването на войските  в Афганистан.

„Patria планира да организира „Industry Day“ на 1 декември в Централния военен клуб, за да представи пред български компании опита си в трансфера на технологии и да инициира преговори за потенциално партньорство с тях“, каза Ярку Савениус, маректинг мениджър на Patria. Компанията има зад гърба си успешно сътрудничество с местни производства в Полша, Словения, Хърватия, Южна Африка.

На събитието бяха представени най-новите продукти и специализирани услуги, които Patria предоставя за сухопътните, морските и военновъздушните сили, както и нейният международен опит.

За последното десетилетие Patria Land е лидер на пазара на модерни бронирани машини 8х8. Те съчетават в едно качества като висока защита, проходимост, мобилност, удобство и огнева мощ. Повече от 4 500 единици са били договорени и предоставени на седем различни държави.
Подкрепи Economic.bg