Русия блокира LinkedIn

Социалната мрежа е заплаха за личните данни на потребителите, смятат от държавния регулатор

Русия блокира LinkedIn
3656 ~ 1 мин. четене

Руският комуникационен регулатор Роскомнадзор нареди на интернет доставчиците в страната да блокират обществения достъп до социалната мрежа LinkedIn. Ограничението е в резултат на съдебно решение, според което компанията е нарушила законодателството, защитаващо личните данни, съобщи Reuters. 

Според регулатора действието е с цел защита на руските интернет потребители. Руското законодателство изисква уебсайтовете, които съхраняват личните данни на руснаците, да го правят на руски сървъри. Но LinkedIn не действа така.

Американската компания има повече от 6 млн. регистрирани потребители в Русия. Това е първата голяма социална мрежа, която ще бъде блокирана от руските власти, създавайки прецедент за начина, по който работят чуждестранните интернет фирми.

Достъпът до сайта на LinkedIn ще бъде блокиран в рамките на 24 часа, заяви говорител на Роскомнадзор пред Интерфакс. Един от доставчиците на интернет услуги Ростелком вече заяви, че е блокирал достъпа до сайта.

Законовата разпоредба е в сила от 2014 г., но никога досега не е прилагана.

Решението рискува ограничаване на достъпа до LinkedIn на милиони руски потребители, включително компании, които използват платформата, за да развиват бизнеса си, заявиха от американската компания в изявление, разпространено по-рано този месец.

Критиците виждат забраната на LinkedIn като част от атака срещу социалните мрежи в държава, където контролът върху интернет е все по-затегнат през последните години.

Подкрепи Economic.bg