Jaguar XKSS дебютира в Лос Анджелис

От модела ще бъдат произведени 9 екземпляра ръчно

Jaguar XKSS дебютира в Лос Анджелис

Снимка: JAGUAR

3791 ~ 1 мин. четене

Първият автентичен Jaguar XKSS, произведен след почти 60 години, бе представен на световно ниво в Лос Анджелис от Jaguar Classic. 

Зашеметяващият XKSS с покритие в цвят Sherwood Green е създаден от инженерния екип на Jaguar Classic преди производството на деветте автомобила, които ще бъдат доставени на клиенти от цял свят през 2017 г.

Често наричан първия суперавтомобил в света, XKSS първоначално е бил създаден от Jaguar като шосеен вариант на спечелилия състезанието Льо Ман модел D-type, конструиран през 1956 г.  

Година по-късно девет автомобила, предназначени за износ в Северна Америка, са унищожени от пожар в завода Browns Lane на Jaguar в централна Великобритания.

Каросерията на XKSS е изработена от магнезиева сплав, както е било през 1957, и понеже оригиналните калъпи за оформяне на каросерията не съществуват, Jaguar Classic произвеждат нов калъп по поръчка, базиран на оригиналната каросерия от 50-те години на 20 век. Каросериите на деветте нови автомобила ще бъдат оформени по този калъп чрез традиционен метод, наречен ръчно шлифоване. 

Под предния капак XKSS е оборудван с 3,4-литров, 6-цилиндров редови двигател Jaguar D-type с 262 к.с. Двигателят има изцяло нови чугунени блокове, нови чугунени глави на цилиндрите и три карбуратора Weber DC03.

Всичко, от дървото на волана през зърнестата кожена тапицерия на седалките до месинговите копчета на арматурното табло на XKSS, е точно такова, каквото е било през 1957 г. 

Подкрепи Economic.bg