И Овчаров с обвинение за АЕЦ \"Белене\"

Като министър той не е упражнил достатъчен контрол върху шефовете на НЕК ,смята прокуратурата

И Овчаров с обвинение за АЕЦ \
Бившият министър на енергетиката Румен Овчаров вече е с обвинение по случая АЕЦ "Белене". Днес той се яви в следствието с адвоката си Васил Василев и излезе от там с обвинение.

От прокуратурата съобщиха, че СГП е привлякла като обвиняем Румен Овчаров за престъпление по чл. 219, ал. 4, във вр. с ал. 3 и във вр. с ал. 2 от НК. Началното обвинение се отнася за това, че в края на месец ноември 2006 г., в качеството си на Министър на икономиката и енергетиката на Република България и принципал на държавното дружество „Национална електрическа компания“ /НЕК/ ЕАД, въпреки задълженията си, регламентирани в Закона за енергетиката, Устройствения правилник на Министерството на икономиката и енергетиката и Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала не е упражнил достатъчен контрол върху работата на Любомир Велков и на Мардик Папазян - изпълнителни директори на „НЕК“ ЕАД, при сключването на Споразумение от 29 ноември 2006 г. с „Атомстройекспорт“ АД във връзка с изграждането на ядрената централа с площадка „Белене“.

Разследването на СГП е установило, че Споразумението е сключено в нарушение на Закона за обществените поръчки, преди да е избран инвеститор по проекта и преди да е сключен основен договор за финансиране. По силата на това споразумение изпълнителят „Атомстройекспорт“ АД е бил ангажиран да извършва работа - идеен проект със степен на завършеност, издаване на разрешение за строеж, техническо задание за двата блока, извършване на дейности по провеждане на обществена поръчка за оборудване с дълъг цикъл на производство, срещу възнаграждение в размер на 193 189 000 евро. 

Към това споразумение в последствие са сключени 14 допълнения и 1 договорно споразумение, но до окончателен договор за инженеринг, доставка, строителство за проектиране, изграждане, и въвеждане в експлоатация на блокове 1 и 2 на АЕЦ“Белене“ не се е достигнало. От това е последвала значителна щета за „НЕК“ ЕАД в размер на 193 189 000 евро. Деянието е извършено умишлено, не съдържа признаците на по-тежко престъпление, последвалата щета е в особено големи размери и деянието представлява особено тежък случай. 

На Румен Овчаров е взета мярка за неотклонение „Подписка“.

По-рано и двамата бивши директори на НЕК получиха обвинения, а след тях и други министри  -Петър Димитров, който наследи на поста Овчаров, както и техният наследник в енергийното ведомство от ГЕРБ Делян Добрев.

„Аз съм доволен след толкова ровене, след толкова политически натиск от г-н премиера Бойко Методиев Борисов. В крайна сметка обвинението ми е за това, че съм допуснал да бъде подписано първото споразумение за „Белене”, заяви Овчаров. Той обясни, че това споразумение е подписано в изпълнение на две министерски постановления, международно проведен търг. Става въпрос за месец ноември 2006 година, когато е подписано това споразумение с „Атомстройекспорт”. 

„На г-н Овчаров беше предявено обвинение, което няма нищо общо с правото”, коментира адвокатът му Васил Василев, цитиран от БГНЕС. 

Според Овчаров, този технически проект е отдавна готов и бил готов и представен в България преди Бойко Борисов да прекрати проекта. Овчаров отбеляза, че ако за подписани споразумения тогава, когато някой е бил министър, ще трябва да се носи отговорност, тук ще трябва да има опашка от министри. 

„Аз ви казвам този договор е изпълнен, техническият проект на АЕЦ „Белене” е тук, а щетата е настъпила не защото е подписан договорът, а защото Бойко Методиев Борисов спря договора”, заяви Овчаров. Той посочи и че по негово време има едно споразумение, а по времето на Трайчо Трайков има 9.
Коментари: 0