Фирмите в Гърция със загуби за 3.6 млрд. евро

Увеличение на оборота в страната е отчетен единствено в промишлеността

Фирмите в Гърция със загуби за 3.6 млрд. евро

Снимка: Pixabay

224 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Икономиката на Гърция претърпя сериозен удар началото на 2021 г., след като бяха въведени редица ограничителни мерки за борба с коронавируса. Загубите на гръцките фирми през първото тримесечие са били 3.6 млрд. евро, показват официалните данни на ELSTAT, цитирани от Kathimerini. През този период оборотът на предприятията е бил с 5.4% по-нисък в сравнение със същия период на миналата година.

 

Ситуацията при компаниите, които са били принудени пък да спрат дейността си в следствие на локдауна, отчитат 39.1% спад на оборота.

Оборотът на фирмите в Гърция в периода януари – март тази година е бил 63.56 млрд. евро спрямо 67.16 млрд. през първото тримесечие на 2020 г. Процентно най-високи са загубите на компаниите, заети в сектора на изкуствата и развлеченията, които и в момента не работят. При тях достига до 70.4%. Следва ресторантьорския и хотелиерския бранш, където се отчита намаление на оборите с 53.9%.

Данните показват, че най-големи са загубите на търговията на дребно и на едро. Там загубеният оборот достига до 920 млрд. евро.

Позитивна е тенденцията в промишлеността, където е отбелязано увеличение на оборота с 2.5%, през първото тримесечие на годишна база, т.е. от 14.23 на 14.58 млрд. евро.

Коментари: 0