Фитнес залите искат държавна помощ и 9% ДДС

От днес те вече са отворените, но при строги правила

Фитнес залите искат държавна помощ и 9% ДДС

Снимка: pixabay

3095 ~ 2 мин. четене

Собствениците на фитнес зали поискаха безвъзмездна държавна помощ, както и диференцирано ДДС от 9%, за да се справят с икономическите последствия от коронавируса. Тази позиция заяви в ефира на bTV Петър Ангелов, председател на Българската асоциация за здраве и фитнес.

„Искаме безвъзмездна държавна помощ в размер на средномесечния приход, деклариран пред 2018 г. Освен това настояваме за диференцирано ДДС от 9%, защото смятаме, че ние сме бранш, който играе важна рокля при възстановяването на нацията от епидемията. При нас се извършва профилактика на здравето и е много добре да се инвестира“, коментира Ангелов.

Припомняме, че ГЕРБ миналата седмица внесе законопроект в парламента, с който предлагат да се намали ДДС-то за ресторантите и заведенията от 20 на 9% като мярка в подкрепа на сектора. В мотивите към законопроекта се посочва, че срокът на действие на мярката трябва да е от 1 юли 2020 г. до 31 декември 2021 г. Предстои предложението на управляващите да бъде гласувано от парламента.

По думите на Ангелов фитнесите са били най-силно засегнати от кризата, защото са били напълно затворени и не са имали възможност да генерират никакви допълнителни приходи, а разходи е имало. „Знам, че няколко обекта затвориха заради кризата. Ако съкратиш служителите си, трябва да изплатиш обезщетение, ако пък запазиш работните места и кандидатстваш по схемата „60/40“, то пак трябва да плащаш заплати, а приходи няма“, обясни Петър Ангелов.

От днес фитнес залите отново работят, но при спазване на строги правила. Служителите трябва да са с шлемове, маски и ръкавици. Дезинфекция на залите трябва да се извършва по няколко пъти на ден, както и да има дистанция от 1.5 метра между спортуващите.

Коментари: 0