Фон дер Лайен: Споразумение с Лондон няма да е добро, колкото членството

ЕС трябва да преосмисли бъдещето си

Фон дер Лайен: Споразумение с Лондон няма да е добро, колкото членството

Снимка: БТА

Губим бивш член, който беше много прагматичен – държава, стъпила на земята, много ясна в икономическия дневен ред. Не беше лесно, но всички 27 не са лесни. Това коментира председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен в отговор на въпрос какво ще загуби Европейският съюз (ЕС) с напускането на Обединеното кралство. 

По отношение на търговията, тя повтори дългогодишната позиция на ЕС, че споразумението за търговия, което Великобритания ще се опита да договори, не може да бъде толкова добро, колкото самото членство.

„Великобритания ще стане трета страна, за всички трети страни важи: Само тези, които признават правилата на единния пазар, могат да се възползват изцяло от единния пазар“, добави тя, цитирана от Independent.

В деня на оттеглянето на Обединеното кралство Урсула фон дер Лайен и други висши служители заявиха по време на среща в Брюксел, че трябва да разгледат бъдещето на съюза, останал с 27 члена от днес. 

„Нашият опит ни научи, че силата не се крие в блестящата изолация, а в нашия уникален съюз. Никъде другаде по света не можете да намерите 27 нации от 440 млн. души, които да говорят на 24 различни езика, да разчитат един на друг, да работят заедно, да живеят заедно“. „Това не е случайност: това е основано на векове споделена история, десетилетия споделен опит“.

„Ако погледнете към процеса на разширяване, ще видите красотата на Европейския съюз, че никой не е бил принуждаван да се присъедини към Европейския съюз. Всички са дошли доброволно“, добави тя.

„Никога не е щастлив момент, когато някой си тръгва, но ние отваряме нова глава и ще използваме цялата си енергия, за да изградим по-силен и амбициозен Европейски съюз“, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

„Ще кажа, че това е изключителен, специален ден за Европейския проект. Разбира се, нямаме щастливи чувства за случващото се, но това, което е основно за мен е, че е важно да гледаме към бъдещето на Европейския проект“, добави той.

„Този ден ще влезе в историята на Европейския съюз, но ще позволи на нашите институции и нашите страни да бъдат по-обединени в защитата на голяма жизненоважна области и гражданите“, заяви Дейвид Сасоли, председател на Европейския парламент.

Коментари: 0