Франция глоби IKEA за шпионаж на персонала

Случвало се компанията да пише фалшиви доклади от измислени служители и дори е платила за достъп до полицейски досиета

Франция глоби IKEA за шпионаж на персонала

Снимка: Unsplash

996 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Френски съд наложи на IKEA да плати 1 милион евро (1.2 милиона долара) глоба за шпиониране на персонала си в страната, предава Reuters. Най-големият търговец на мебели в света бе признат за виновен за неправилно събиране и съхраняване на информация за своите служители.

Френският клон на Ingka Group, който притежава повечето магазини на IKEA в световен мащаб, бе обвинен, че нерегламентирано е следил работниците си и някои клиенти в продължение на години. Така например компанията е преглеждала записите на техните банкови сметки, а понякога използва фалшиви служители, за да пише доклади за персонала.

Представители на работниците заявиха, че информацията понякога е използвана срещу синдикални лидери или в полза на IKEA при спорове с клиенти. Освен че е преглеждала данни за финансите на хората и дори какви коли са карали, компанията също така е платила за достъп до полицейски досиета.

Прокурорите настояваха за глоба от 2 милиона евро. Адвокатите и търсещите обезщетения заявиха, че крайната сума не е солидна, но приветстват резултата.

Тук е важна символиката“, каза Солене Дебаре, адвокат, представляващ CGT.

Компанията заяви, че преразглежда съдебното решение, за да провери дали са необходими допълнителни мерки, след като предприе стъпки за прекратяване не нерегламентираните си практики за наблюдение.

„IKEA Retail France категорично осъди практиките, извини се и приложи основен план за действие, за да предотврати това да се повтори“, казаха от групата Ingka.

В IKEA работят около 10 000 души във Франция, който е третият ѝ по големина пазар след Германия и САЩ. Компанията често използва страната, за да експериментира с нови формати там.

Подкрепи Economic.bg