Франция забрани напитките със захар и оцветители

Те няма да се предлагат в хотели и ресторанти

Франция забрани напитките със захар и оцветители

Снимка: Pixabay

Свободната продажба на напитки, съдържащи захар и синтетични оцветители, вече е забранена във Франция. Мярката е част от закон за борба със затлъстяването и диабета. 

Депутатите от Националната Асамблея са категорични, че здравето е преди всичко.

Забраната предвижда пълно спиране на газираните напитки от машини. От петък те няма да бъдат предлагани в ресторанти, хотели и училищни заведения. Забранява се продажбата и безплатното им предлагане в менюта, което е честа практика в ресторантите за бързо хранене.

Решението засяга всички газирани или негазирани напитки, съдържащи аромати, плодови и зеленчукови концентрати, сиропи, нектари, мляко и вода, в които има добавена захар и синтетични оцветители. В това число влизат енергийните напитки и тези за спортисти.

Националната програма за хранене и здраве "Да" на водата!" си поставя задача да намали с 25% броя на децата, консумиращи дневно повече от половин чаша напитка със захар. За целта ще бъде стимулирано свободното предлагане на вода.

Неспазващите новата разпоредба ще бъдат глобявани.

Производителите на газирани напитки пък се ангажираха да намалят с 5% съдържанието на захар в предлаганите от тях продукти. Заедно с това ще бъде редуциран и броят на телевизионните реклами, подтикващи младата публика да консумира “забранените” напитки.

Коментари: 0