FT: България и Румъния на фронтовата линия на гръцка зараза

Финансови и регулаторни институции имаха време да реагират, пише икономическото издание

FT: България и Румъния на фронтовата линия на гръцка зараза
Отварянето на гръцките банки донесе облекчение не само на засегната пряко Гърция, но и на по-голяма част от държавите в югоизточна Европа. Държави членки на Европейския съюз (ЕС) като България и Румъния, както и Македония, Сърбия и Албания, се намираха на фронтовата линия на зараза от финансовите проблеми в Гърция. Това пише икономическото издание Financial Times.

Банки като Piraeus Bank, Eurobank, National Bank of Greece и Alpha Bank разшириха дейността си в бившите комунистически пазари преди кризата, започнала през 2008 г. И до днес гръцките банки притежават повече от 20% от банковите активи в България и Македония и повече от 10% в други страни. 
 
Въпреки предприети ограничения през последните месеци имаше опасения, че тези банки ще трябва да насочат капиталите си към Атина, което от своя страна да доведе до паника у чуждестранните инвеститори. Петте страни са измежду най-бедните в Европа и имат дълга история на финансови сътресения. 
 
Въпреки че не се случи рязко изтичане на капитали, гръцките банки преживяха сериозно, но управляемо теглене на депозити. Изтеглените пари обаче бяха преместени в други банки и не доведоха до изтичане на активи от цялата банкова система, разказва високопоставен банков служител пред изданието. 
 
Причината да не се стигне до кризи в съседните страни е, че опасностите от "гръцки катаклизъм" присъстваха като риск от твърде дълго време. Регулаторите, международните финансови институции и банките имаха достатъчно време да "стимулират имунните си системи", пише още Financial Times.
Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) отпусна пакет от €490 млн. за 11 гръцките банкови дружества през 2010 г. Финансовата помощ беше изплатена. 
 
Тогава дъщерните дружества на гръцките банки разчитаха основно на финансиране от гръцките банки-майки.  
 
"Сега има много по-малък дял от дъщерни дружества, които разчитат на финансиране от банката-майка, в много случаи е налице независимо финансиране", казва Ник Тесейман, управляващ директор Финансови институции, ЕБВР. Подтиквани от местните регулаторни институции, гръцките дъщерни банки натрупаха големи ликвидни "възглавници", много по-големи от регулаторния минимум, добавя той. 
 
Ливиу Война, зам.-областният управител на Националната банка на Румъния, заяви, че тези фактори - плюс по-добри макроикономически условия в Румъния, са намалили рисковете от зараза. Делът на банковите активи, държани от румънските банки с гръцки капитал, е паднал от 14 на сто преди две години до 11 на сто сега, отбелязва той.
Коментари: 0