3 г. условно за търновец, укрил 47 хил. лв. данъци

Ще бъде конфискувано и част от имуществото му

3 г. условно за търновец, укрил 47 хил. лв. данъци

Апелативният съд във Велико Търново постанови 3 г. условно с 5-годишен изпитателен срок за бизнесмен, който е уличен в източване на 46 893 лв. от държавната хазна чрез данъчни задължения.

 Делото в апелативната инстанция се е гледало след протест на Окръжната прокуратура срещу оправдателна присъда произнесена от Окръжния съд в старата столица. Тя е отменена напълно и на бизнесменът с фирма „НИК 2007” е отредено наказание.

Търновецът е признат за виновен, защото е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения за 2007 г., представляващи дължим корпоративен данък. Солидната сума е присвоена чрез невярна декларация подадена в Териториалната дирекция на НАП във Велико Търново, пише в. „Труд”.

Заради извършеното престъпление съставът на Апелативния съд е разпоредил и конфискация на имущество. В полза на държавата ще бъде отнет лек автомобил „ВАЗ 2105”, собственост на подсъдимия.

Присъдата подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд. Мотивите по нея следва да бъдат изготвени в 30-дневен срок.

Коментари: 0