Габриел: ЕС се справя с доставките на ваксини срещу COVID-19

Според българския еврокомисар проблемът е в производствения капацитет на фирмите

Габриел: ЕС се справя с доставките на ваксини срещу COVID-19

Снимка: Красимир Свраков

Не мога да приема критиките, че на европейско ниво се бавят доставките на ваксини срещу Covid-19, защото вече 6 месеца ЕС показва много голяма солидарност и общ подход по отношение на ваксините. Това каза в интервю за БНР българският еврокомисар за иновации, научни изследвания, култура, образование и младежта Мария Габриел. Така тя отговаря на критиките от страна на изпълнителния директор на BioNTech Угур Шахин, който преди седмица заяви, че е изумен от подхода на ЕС към ваксините и че останалите държави се справят много по-добре процеса по ваксинация.

Ваксини срещу коронавирус

Еврокомисарят обясни, че още през юни е била публикувана Стратегията за ваксините, която потвърди, че всички държави членки ще имат достъп до ваксините по едно и също време и при еднакви условия. В средата на октомври бяха публикувани препоръките за ваксинационните планове, а след това държавите членки имаха отговорността да подготвят логистиката.

Тя припомни, че в началото е имало доза несигурност коя фирма първа ще разработи ваксина, а впоследствие - какви ваксини ще се произведат.

Според нея в момента има слабост по отношение на производствения капацитет и там е необходимо да се инвестира. „Няма право за критика, когато става въпрос за това, че има одобрена поръчка, има запазени дози, но трябва да се инвестира в производствения капацитет“.

По отношение на дисбалансите в различните страни във връзка с ваксините Габриел заяви, че опираме до отговорността на държавите членки. „Тези, които веднага след средата на октомври са направили своята организация и планове, са напред във ваксинирането. Така е във Германия“, каза тя.

На въпрос може ли ваксината да е виза за вход в европейска държава, Габриел потвърди, че има такива дискусии, но трябва да се изчака и да се подходи внимателно към този дебат. „Водеща трябва да остане сигурността на гражданите, тяхното здраве и след това как това може деликатно да бъде комбинирано с това икономиките да работят".

Коментари: 0