Габриел: Парите по програма „Хоризонт Европа“ се усвояват слабо

Иска ми се България да се превърне в един регионален иновационен хъб, каза българският еврокомисар

Габриел: Парите по програма „Хоризонт Европа“ се усвояват слабо
1436 ~ 1 мин. четене
Страните членки на ЕС, присъединили се към Блока след 2004 г., усвояват едва 5.6% от парите по програмата „Хоризонт Европа“. Това коментира българският еврокомисар с ресор „Иновации, изследвания, култура, образование и младеж“ Мария Габриел в ефира на bTV, отбелязвайки, че иска България и другите по-млади страни членки да са по-активни по тази програма.

„За мен ще бъде важно да окуражим инвестирането не само чрез тази програма. Вече сключихме и споразумението за суперкомпютъра и сме влезли в оперативна фаза. Иска ми се България да се превърне в един регионален иновационен хъб. Моята цел бе компютъра да е европейски – това означава, че инвеститорите от другите части на Европа ще имат достъп до него, ще могат да ни предлагат решения“, обясни Габриел.

Еврокомисарят отбеляза, че Европа има своите трудности, но и начин да се справя с предизвикателствата. Тя е силна, когато е обединена и показва силните си страни. „Европа е едва 7% от световното население, но 20% от научните изследвания и иновациите в света произлизат от нея“, обясни Габриел.

Относно бюджетът, който ще управлява, те уточни, че за програмата „Хоризонт Европа“ съюзът ще отдели 100 млрд. евро, а за „Еразъм“ предложението на ЕК е за двойно увеличение – 30 млрд. евро.

„Досега 14 хил. българи са се възползвали от програмата. Знам, че младите българи ще харесат предложението ми и за „Зелен Еразъм“, коментира Мария Габриел.

Коментари: 0