Спад на борсовите индекси заради напрежението в Близкия изток

Смъртта на иранския командир разпали опасенията за нова война в региона

Спад на борсовите индекси заради напрежението в Близкия изток

Снимка: БТА

456 ~ 3 мин. четене

Водещите щатски борсови индекси отбелязаха спад в рамките на петъчната сесия след потвърждението на САЩ за убийството на ключов ирански командир в Багдат при въздушна атака късно в четвъртък. Смъртта му събуди притеснения за отговор на Иран и разпали опасенията за нова война в Близкия изток. Бенчмаркът на 30-те сини чипа Dow Jones се раздели с 233 пункта до 28 634 пункта, маркирайки най-голямата си загуба за един ден за последния месец. Широкият S&P 500 направи същото след спад от 0.7 на сто до 3 234 пункта. Технологичният Nasdaq изтри 0.8% до 9 020 пункта. Атаката над иранския командир изстреля цената на петрола, което понижи акциите на авиокомпаниите. Delta, United, American Airlines поевтиняха с над 1.6%. Енергийният сектор се повиши, а книжата на Concho Resources и Apache поскъпнаха с респективно 3.7% и 1.3%. В макро план излязоха резултати за промишленото производство в САЩ, като разочароващите данни допълнително натежаха на индексите. Показателят за промишленото производство ISM за изминалия месец декември спадна до деветгодишно дъно при 47.2 пункта, подминавайки очакванията на анализатори за 49.0 пункта. В турбулентния край на седмицата инвеститорите се насочиха към активи убежища като златото и ДЦК. Ценният метал поскъпна с 1.56% до 1 551.84 долара за тройунция, като се доближи до 6-годишен връх, а доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижи до съответно 1.792% и 2.247%. Очаквано и йената поскъпна спрямо щатския долар. Лекият суров петрол скочи с 3% до 63.01 долара, а сортът Брент – с 3.56% до 68.64 долара заради напрежението в Близкия изток.

Началото на седмицата ще започне с икономически данни за индекса на активността в сектора на услугите за водещите световни икономики. Очакванията на анализаторите са да няма промени от предходните нива на индекса на активността за Германия, Еврозоната, Великобритания и САЩ. При промяна може да очакваме волатилност на валутните пазари.  

Графиката на Lululemon ни показва солидно възходящо движение с леко забавяне през декември. Осцилаторът MACD е напът да запише положително пресичане и при такова и пробив над зоната около 233 долара ще може да се влезе в дълга позиция със средносрочен характер. Нагласите ни са силно бичи и всеки спад смятаме за удачен за покупка на по-изгодни цени.

Седмичната графика на валутната двойка показва пробив на долната граница на възходящия канал, а към момента котировките са в непосредствена близост до дъното от началото на септември. Спад под това ниво би дал поле за поевтиняване на двойката до дъното от 2016 и 2017 година при около 1.06 франка за едно евро. Обръщаме внимание на възхода на Стохастик, който би могъл да предвещава поскъпване, макар и временно, което да избегне пробива на ключовото ниво и да даде време за възстановяване на еврото спрямо франка. За вход в къса позиция препоръчваме спад под 1.0800, а за дълга – скок над 1.0880-1.0900.  

Щатският петрол правеше опити за пробив на съпротивата няколко седмици, но биковете нямаха достатъчно сила. Получиха такава след атаката срещу иранския генерал, в следствие на която черното злато поскъпна с 3%. Възможно е цената да отстъпи леко, но очакваме да бъде подкрепена от досегашната съпротива. Според политическото развитие на ситуацията между САЩ и Иран е възможно петролът да скочи до над 65 долара за барел. 

Коментари: 0