Шефовете на британските топ фирми изкарват само за 3 дни една средна заплата

Те изкарват над 117 пъти повече от средния си служител

Шефовете на британските топ фирми изкарват само за 3 дни една средна заплата

Снимка: Pixabay

Според нови изследвания шефовете на водещите фирми във Великобритания изкарват само в рамките на три работни дни през 2020 г. повече от средната годишна работна заплата на служителите си.

Ръководителите на фирми от индекса FTSE 100, които започват работа на 2 януари, до 17:00ч. по Гринуич днес, 6 януари, ще спечелят над средната заплата от 29 559 паунда, се казва в доклада, цитиран от Би Би Си.

Данните са събрани от Института за персонал и развитие (Chartered Institute of Personnel and Development) и неправителствената организация High Pay Center.

Цифрите - въз основа на последните налични данни - предполагат, че средният началник на компания от FTSE 100 е получил 3.46 млн. паунда през 2018 г., което се равнява на 901.30 лири на час.

Средната годишна заплата на пълен работен ден е 29 559 британски лири, което прави £14,37 на час, се казва в доклада, което означава, че топ шефовете са спечелили около 117 пъти колкото средния си служител.

В доклада се казва, че високото заплащане ще бъде ключов проблем през 2020 г., тъй като това е първата година, когато публично търгуваните фирми с над 250 служители във Великобритания трябва да разкрият съотношението между заплатите на главния изпълнителен директор и тези на средните им работници и да обяснят причините за съотношението.
Коментари: 0