Ганди със статуя редом до Чърчил в Лондон

На церемонията присъстваха британски и индийски държавници

Ганди със статуя редом до Чърчил в Лондон
832 ~ 1 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Статуя на индийския политически лидер и борец за независимост Махатма Ганди бе официално открита днес в центъра на Лондон, близо до тази на Уинстън Чърчил, предаде БГНЕС.

Статуята е с височина 2,7 м. и се открива навръх 100-годишния юбилей от започнатата от Ганди борба за независимост на Индия. Тя е издигната пред Парламента, в сянката на часовниковата кула Биг Бен, след статуите на личности като Нелсън Мандела и Ейбрахам Линкълн. Бронзовият монумент се намира недалеч от статуята на Уинстън Чърчил – най-заклетият враг на Ганди, който дори заявил, че се надява духовният водач на индийското движение за независимост да умре в резултат на гладната си стачка.

През 1931 г. бившият британски премиер представя инициатора на движение за несъдействие, ненасилие и мирна съпротива като "полугол факир". Според биографите му Чърчил дори предложил Ганди "да бъде стъпкан от огромен слон" и така да бъде наказан за дейността си срещу британското колониално владичество.

Статуята бе открита от индийския министър на финансите Арун Джайтли в присъствието на внука на Ганди Шри Гопалкришна Ганди и на британския премиер Дейвид Камерън. Тя е израз на почит към една от най-важните личности в световната история. Поставяйки Махатма Ганди на този площад, ние му осигуряваме вечно присъствие в нашата страна, заяви Камерън.

Коментари: 0